Γ. Δημαράς: Ζητούμενο μια άλλη Ευρώπη, για την ειρήνη, την κλιματική αλλαγή, την αειφορία και την αποκέντρωση

Δευ, 12/06/2017

Στην απαραίτητη αλλαγή πολιτικής πορείας της Ευρώπης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, αειφορίας, ειρήνης και αποκέντρωσης αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής με θέμα: «Ανοιχτός διάλογος για την Ευρώπη: Προκλήσεις και προοπτικές για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την οικονομική πολιτική». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί βουλευτές και ακαδημαϊκοί.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ε.Ε. ως παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας, επεσήμανε ότι η Ενιαία Αμυντική Πολιτική πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά στη διασφάλιση της Ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι η Ειρήνη, ένας από τους βασικούς σκοπούς δημιουργίας της Ε.Ε., είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, επισημαίνοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, πιστεύουν στην Ειρήνη και αγωνίζονται για αυτήν μέσα από το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα της Ε.Ε.

Ο Γ.Δημαράς επεσήμανε ότι στη σημερινή Ε.Ε. οδηγούμαστε ολοένα και περισσότερο προς ένα διοικητικό συγκεντρωτισμό όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και συχνά με διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας. Απέναντι στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», η αριστερά και η οικολογία θα πρέπει να επιδιώξουν μεγαλύτερη διοικητική, οργανωτική και οικονομική αποκέντρωση και περισσότερη δημοκρατία στη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων και στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

Για το φορολογικό σύστημα, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη με σταθερά βήματα να προχωρήσουμε προς ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα φορολόγησης που θα διασφαλίσει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Ο Γ.Δημαράς υπογράμμισε ότι δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν να υπάρχουν φορολογικοί «παράδεισοι» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Γ.Δημαράς τόνισε: «Η κυριαρχία του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει πολλές χώρες της Ε.Ε. στην αποβιομηχάνιση και στη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, που επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά. Δημιουργούνται ανισόρροπες οικονομίες που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει ως νέο στρατηγικό στόχο τη μετάβαση προς μια ενιαία οικονομική πολιτική με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και βασικούς άξονες την τοπικότητα, την κυκλική και κοινωνική οικονομία που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά της Ευρώπης».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Δημαρά εδώ