Γ. Δημαράς : Να αποσυρθεί το επικίνδυνο φυτοφάρμακο (με δραστική ουσία την γλυφοσάτη)

Δευ, 26/03/2018

36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν την ερώτηση του Οικολόγου Βουλευτή

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Νέα έγκριση πενταετούς διάρκειας για την αμφιλεγόμενη γλυφοσάτη» που συνυπέγραψαν 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς. Η ερώτηση υποβλήθηκε με αφορμή την από 06.03.2018 απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, με την οποία χορηγήθηκε άδεια διάθεσης για ερασιτεχνική χρήση σε ζιζανιοκτόνο με  δραστική ουσία το glyphosate (γλυφοσάτη).

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον  η εν λόγω δραστική ουσία και τα προϊόντα που την περιέχουν υπάρχουν έντονες ανησυχίες και κινητοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, υπογραμμένη από περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ζητά την απαγόρευση του glyphosate, ουσιαστική μεταρρύθμιση στη διαδικασία έγκρισης και επιστημονικής αξιολόγησης  φυτοφαρμάκων και  την θέσπιση υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της χρήσης τους σε όλη την ΕΕ.

Με βάση τις ανησυχίες αυτές, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα καταψήφισε, δια των αρμόδιων Υπουργών, την ανανέωση έγκρισης του glyphosate για πέντε έτη (μαζί με Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Μάλτα -27/11/2017), σε ψηφοφορία στην οποία δεν εξασφαλίστηκε δυστυχώς η απαραίτητη πλειοψηφία ακύρωσης της πρότασης.

Στο μεταξύ  η Γαλλία και η Ιταλία αποφάσισαν την απαγόρευση της χρήσης του glyphosate για ιδιώτες μόλις βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και το αργότερο το 2019, ενώ η Ολλανδία απαγόρευσε άμεσα την ερασιτεχνική χρήση. Επίσης τον Δεκέμβριο η Ελληνική Κυβέρνηση συνυπέγραψε, μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας, κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλλει άμεσα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των κινδύνων και στην προετοιμασία «σχεδίου εξόδου» του glyphosate από την γεωργία. Σχετική ομάδα εργασίας συστάθηκε ήδη στην Γαλλία.

Για το πολύ σοβαρό  θέμα για την υγεία των παραγωγών /καταναλωτών όσο και για το περιβάλλον ο Οικολόγος Βουλευτής Γ. Δημαράς τονίζει : «Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αρνούνται ή να περιορίζουν τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με βάση τις γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες στην επικράτειά τους. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ακολούθησε τα θετικά παραδείγματα χωρών με τις οποίες έχει συμμετάσχει πρόσφατα σε κοινές πρωτοβουλίες; Ζητείται επίσης πληροφόρηση για τις ενέργειες προς την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων»

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Γιώργου Δημαρά:εδώ