Γ. Δημαράς: Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση –ευαγγέλιο για τη χάραξη πολιτικής και την αειφορική χρήση των δασών

Δευ, 16/07/2018

Γ. Δημαράς:  Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση –ευαγγέλιο για τη χάραξη πολιτικής και την αειφορική χρήση των δασών

 

Την ιδιαίτερη σημασία της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των δασών, επισήμανε ο Οικολόγος Βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, την Τρίτη 10/7/2018, χαρακτηρίζοντάς τηνως το ευαγγέλιο για τη χάραξη πολιτικής και την αειφορική χρήση του αδιαπραγμάτευτου δημόσιου πόρου.

 

Ο Γ. Δημαράς αναφέρθηκε στην αξία των δασών, που καταλαμβάνουν πάνω από το μισό της έκτασης της χώρας, προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό του αιώνα -το νερό, και  αξίζουν –σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις -πάνω από 50 δις σε καθαρά οικονομικούς όρους.  Τόνισε όμως ότι αποτελούν παραμελημένο πόρο και μάλιστα απειλούμενο με υποβάθμιση, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης των θερμοκρασιών και της έντασης των πυρκαγιών. Χαρακτήρισε μάλιστα τις πρόσφατες δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση, ως περίοδο στοχευμένης απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας και συστηματικής εφαρμογής σειράς αντιδραστικών νόμων για την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

 

Ο Οικολόγος Βουλευτής επέμεινε στην αδήρητη ανάγκη για την προφύλαξη και την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συνεχίζει δυστυχώς αμείωτο στα δάση, όπως η ρύπανση, τα μπαζώματα και οι εκχερσώσεις, αλλά και η τεράστια απώλεια γενετικών πόρων, η  καταλήστευση αρωματικών φυτών και σπάνιων ζώων, το λαθρεμπόριο μανιταριών, η λαθροθηρία και η εμπορία θηρεύσιμων και μη ζώων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με την έννοια της αειφορίας  των δασών, όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, το κυνήγι,  αλλά και έργα και βιομηχανικά αιολικά πάρκα χωρίς σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.

 

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Γιώργος Δημαράς ανέλυσε τη θέση της Πολιτικής Οικολογίας για την εθνική στρατηγική ως εργαλείου για την πραγματικά βιώσιμη έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Επισήμανε ότι θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες για δράσεις υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, όπως η τυποποίηση  τοπικών βιολογικών προϊόντων -π.χ. μανιτάρια, αρωματικά φυτά, μέλι, ρετσίνι, βελανίδια κ.λπ, αλλά και για στοχευμένες παραγωγικές αναδασώσεις, πάντα σε στενή συνεργασία με όλους τους δρώντες του δασικού χώρου .

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία και ανόρθωση αστικών και περιαστικών δασών: “Είναι πολύ σημαντικό για την Αττική, που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας να περιφρουρήσουμε από τα δάση του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας, τα οποία ήδη έχουν καταστραφεί, ό,τι έχει μείνει και να κάνουμε την αποκατάσταση».

 

Δείτε το βίντεο και όλη την oμιλία από τη Συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ και εδώ.