ΕΡΩΤΗΣΗ: Βαλκανική Οικολογική Χάρτα

                                    

Αθήνα  02/11/2015

 

       ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 

-         

Εξωτερικών

-         

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΑΡΤΑ

 

Τον Ιούνιο του 2008, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) είχε πραγματοποιήσει Βαλκανική Διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη και μία από τις προτάσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την περιοχή μας ήταν η εκπόνηση – «από τα πάνω» και «από τα κάτω» – μιας Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας, που την τήρησή της θα μπορούσε να αναλάβει ένα διαβαλκανικό κέντρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

       Το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια είναι από τα πλέον σοβαρά της περιοχής, της οποίας οι χώρες και οι λαοί συνδέονται με ισχυρότατους δεσμούς αλληλεξάρτησης και με κοινούς αγώνες για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Βαλκανική δεν πρέπει να θεωρείται η «πίσω αυλή» της Ευρώπης  από τις κυρίαρχες δυνάμεις της ηπείρου μας. Από την άποψη της ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού της πλούτου, η Βαλκανική θα μπορούσε να αποτελεί «βιτρίνα» της Ευρώπης. 

       Η θέση μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προϊούσα περιβαλλοντική αλληλεξάρτηση – λέει το τελικό ντοκουμέντο της Βαλκανικής Διάσκεψης του 2008 -  επιτάσσει την εντατικοποίηση της συνεργασίας στα πεδία της οικολογικής προστασίας, της ενεργειακής πολιτικής και της βιοποικιλότητας. Το ΚΕΑ διεκδικεί την προώθηση νέων στρατηγικών εξοικονόμησης ενέργειας, και τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής ενέργειας στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντί για τη δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων.       Χρειαζόμαστε την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των φορέων που αναπτύσσουν δράση στον τομέα του περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε να συνεργαστούμε με οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της οικολογίας. Γι’ αυτό, προτείνουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας».

    Άλλωστε κατά την ΙΣΤ’ κοινοβουλευτική περίοδο,  στην με αριθμό 3531/15.06.2015 ερώτηση μας με θέμα: «Μείωση και εξάλειψη της ρύπανσης από επικίνδυνες ουσίες στα ύδατα των ποταμών Ασωπού, Στρυμόνα, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού και Αλιάκμονα και στα παράκτια ύδατα των λεκανών απορροής των παραπάνω ποταμών», αναφέραμε την επικίνδυνη ρύπανση των παραπάνω ποταμών της Βόρειας Ελλάδας, η οποία, κατά μεγάλο μέρος, προέρχεται από όμορες βαλκανικές χώρες. Σημειωτέον ότι α) όλοι οι ποταμοί της μείζονος βαλκανικής εκχύνονται είτε στη Μαύρη θάλασσα είτε στη Μεσόγειο, ούσες αμφότερες κλειστές θάλασσες και β) η πολυπολιτισμικότητα της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής συνυπήρχαν, συνυπάρχουν και θα συνυπάρχουν («Μακεδονική σαλάτα») σε πείσμα των ιδεοληψιών περί εθνικών κρατών και αποξένωσης πληθυσμών και ομοφοβικών ιδεοληψιών.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη:
 α) τα οξύτατα περιβαλλοντικά προβλήματα και από την εισαγόμενη ρύπανση των ποταμών της Βόρειας Ελλάδας 
 β) την επικείμενη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι 
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Υιοθετούν την πρόταση για τη σύνταξη Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας;
2) Σε καταφατική περίπτωση, σε ποίες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να συζητηθεί η πρόταση για τη σύνταξη Βαλκανικής Οικολογικής Χάρτας σε βαλκανικό και σε επίπεδο Ε.Ε.;
 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Βαγενά Άννα

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Γέννια Γεωργία

 

Δέδες Ιωάννης

 

Δημαράς Γιώργος

 

Δημητριάδης Δημήτρης

 

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

 

Ιγγλέζη Αικατερίνη

 

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

 

Καφαντάρη Χαρούλα

 

Καϊσας Γεώργιος

 

Λιβανίου Ζωή

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

 

Παπαφιλίππου Γεώργιος

 

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

 

Συρμαλένιος Νικόλαος

 

Τριανταφύλλου Μαρία

 

Τσίρκας Βασίλειος