Ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Δημαρά, για την λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Τρί, 19/05/2015

18/5/15

 

Ερώτηση κατάθεσε σήμερα (18.5.2015) προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, αναφορικά με το χρόνο έναρξης λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, η οποία καθυστερεί για πάνω από τέσσερα χρόνια, από τη σύστασή του με το νόμο 3938/2011. Η ερώτηση συνυπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Γιαννακίδη, Βασιλική Κατριβάνου και Σπύρο Λάππα.

 

Το Γραφείο που συστάθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διερεύνηση αναφορών που σχετίζονται με περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας σε βάρος πολιτών, λειτουργεί σήμερα με περιορισμένη εντολή, με δυνατότητα μόνο να διαβιβάζει καταγγελίες στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατη (6.5.2015) ανακοίνωση της οργάνωσης Human Rights Watch. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την οργάνωση, εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των ερευνών.

 

Η ανάγκη διασφάλισης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας κατά τη διερεύνηση πράξεων αστυνομικής βίας με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης από τις αστυνομικές δυνάμεις αρχής, έχει επισημανθεί από πολλούς φορείς και οργανώσεις μεταξύ των οποίων και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, κ. Μουτούμα Ρουτέρε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα (4-8 Μαΐου 2015) αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (ΕΠΒ) του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία, στην τελευταία της Έκθεση για την Ελλάδα (Οκτώβριος 2014), ζητά τη λειτουργία του Γραφείου ως ανεξάρτητης -και από το Υπουργείο- αρχής με δυνατότητα αυτεπάγγελτης έρευνας των περιστατικών.

 

Ο Γιώργος Δημαράς, δήλωσε σχετικά: «Η λειτουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα διερευνά γρήγορα και αποτελεσματικά περιστατικά παράνομης συμπεριφοράς του ένστολου προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας σε βάρος πολιτών, αποτελεί χρόνιο αίτημα των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και ομάδων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι επανειλημμένες καταδίκες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας, αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις ενός καθεστώτος ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας που δεν ταιριάζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Στον απολογισμό δράσεων των πρώτων 100 ημερών της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είδαμε να γίνεται αναφορά στην στελέχωση του Γραφείου Αυθαιρεσίας, κάτι που ελπίζουμε ότι θέτει στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου τη λειτουργία του Γραφείου μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία του Γραφείου θα αποτελέσει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας αλλά και στην εμβάθυνση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία μας».

 

Πληροφορίες: 2106399612