ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 502 ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Πέμ, 21/04/2016

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, για το θέμα της εξαφάνισης 502 παιδιών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανών Ρομά, από το κρατικό ίδρυμα Αγία Βαρβάρα/Ιωσηφόγλειο κατά την περίοδο 1998-2002. Την περίοδο αυτή τα παιδιά φιλοξενούνταν από το παραπάνω ίδρυμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στο δρόμο».

Σε πόρισμα που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη (Μάρτιος 2004) αναφέρεται ότι με βάση ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας καθώς και καταλόγου με τα στοιχεία των παιδιών που φιλοξενήθηκαν την παραπάνω περίοδο στο Ίδρυμα, σε σύνολο 661 παιδιών, παραδόθηκαν σε γονείς 90 παιδιά, μεταστεγάστηκαν σε άλλα ιδρύματα 47, παρελήφθησαν από την Αστυνομία 22 ενώ «διέφυγαν» 502. Τα παιδιά που τοποθετήθηκαν στο ίδρυμα την περίοδο αυτή προέρχονταν από την Αλβανία (560), την Ελλάδα (45), το Ιράκ (40) και άλλες χώρες (16).

Στις καταληκτικές παρατηρήσεις της για την Ελλάδα, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων (CAT) στις 1 -6-2012 εξέφρασε την ανησυχία της για την υπόθεση και ζήτησε μεταξύ άλλων από την Ελλάδα να προχωρήσει σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές προκειμένου να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διερεύνησης του θέματος, να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά και να καταλογισθούν οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων. Αντίστοιχες ήταν οι συστάσεις της Επιτροπής και προς την Αλβανία.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή το 2013 η Βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη καταθέτοντας σχετική ερώτηση χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και τυχόν ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών. 

Όπως τόνισε ο Γ.Δημαράς: «Η εξαφάνιση 502 παιδιών από κρατικό ίδρυμα, η οποία έχει επιβεβαιωθεί τόσο από σχετικό πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη, όσο και από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής CATτων Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό θέμα και θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά από τα συναρμόδια Υπουργεία και από τις δικαστικές αρχές. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εκμετάλλευσης ανηλίκων και της παιδικής εργασίας στη χώρα μας, αλλά και την πρόσβαση των παιδιών-θυμάτων σε ασφαλείς δομές πρόνοιας και περίθαλψης».

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης εδώ.

 Πληροφορίες: 2106399612