Ερωτηση του Γιώργου Δημαρά για τη στελέχωση των ελεγκτικών κέντρων του Υπουργείου Οικονομικών

Πέμ, 30/07/2015

30.7.2015

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα (30.7.2015) προς τον Υπουργό Οικονομικών ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς αναφορικά με τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα ελεγκτικά κέντρα του Υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων. Οι ελλείψεις αυτές αναδεικνύονται σε σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, για τον έλεγχο των 1.364.069 ΑΦΜ που υπάρχουν στα CDτης μεγάλης φοροδιαφυγής, υπάρχουν μόνο 20 ελεγκτές στα ελεγκτικά κέντρα του Υπουργείου. Παρόλα αυτά, από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα έχουν εισπραχθεί ήδη κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, με ετήσιο στόχο που αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου, η επιτυχία της οποίας θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία και τους φορολογούμενους πολίτες. Στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος των ελεγκτικών κέντρων του Υπουργείου Οικονομικών είναι στρατηγικής σημασίας καθώς η επιτυχία του έργου τους θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, κάτι που φαίνεται ήδη από τα αποτελέσματα των έως τώρα ελέγχων. Είναι επείγουσα ανάγκη αλλά και επένδυση για το ελληνικό δημόσιο, οι υπηρεσίες αυτές να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο και τις αυξημένες απαιτήσεις του ελεγκτικού έργου».