ΕΡΩΤΗΣΗ: Σοβαρές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Θέμα: «Σοβαρές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής»

 

Όπως επισημαίνεται στο από 1.6.2016 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν  για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής».

 

Ωστόσο, έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη μιας από τις πιο σημαντικές στα ποινικά χρονικά της χώρας δίκης, τα ανωτέρω αναφερόμενα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πολιτική αγωγή:

 

·Έως σήμερα έχουν εξεταστεί μόλις 16 από τους συνολικά 132 μάρτυρες κατηγορίας.

· Μέσα στον πρώτο χρόνο της δίκης διεξήχθησαν μόλις 45συνεδριάσεις από τις συνολικά 63 που είχαν οριστεί για το διάστημα αυτό.

· Για τον Ιούνιο έχουν οριστεί μόλις 5 συνεδριάσεις στον αντίποδα των 10-12 που διεξάγονταν μηνιαίως μέχρι τη διακοπή της δίκης λόγω της απεργίας των δικηγόρων.

· Σε μια δίκη με τεράστια φόρτο εργασίας, οι συμμετέχοντες δικαστές δεν έχουν απαλλαγεί από άλλες υποθέσεις παρότι σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου.

 

Τα παραπάνω στοιχεία, ενδεικτικά μιας πρωτοφανούς καθυστέρησης στην εξέλιξη της δίκης, δημιουργούν εύλογες απορίες και ανησυχίες, ενώ αποτελούν ενδείξεις ενδεχόμενης παραβίασης των προβλεπομένων στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί δίκαιης δίκης.

 

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μεταφορά της δίκης στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της δίκης. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει τη λήψη μιας σειράς παράλληλων μέτρων χωρίς την εφαρμογή των οποίων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι καθυστερήσεις αυτές να συνεχιστούν. Τα μέτρα αυτά είναι η αποκλειστική χρήση της νέας αίθουσας για τις ανάγκες της δίκης αλλά και η αποκλειστική απασχόληση των μετεχόντων στη σύνθεση δικαστικών λειτουργών με απόφαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Κατά την πρόσφατη επικοινωνία του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών που αναφέρεται στο από 7.6.2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου, τέθηκαν προς συζήτηση τα ζητήματα της αποκλειστικής χρήσης της νέας αίθουσας της δίκης αλλά και η αποκλειστική απασχόληση των μετεχόντων στη σύνθεση δικαστικών λειτουργών, προϋποθέσεις απαραίτητες για την απρόσκοπτη και ταχεία διεξαγωγή της δίκης;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την επιτάχυνση της πορείας διεξαγωγής της δίκης, που αποτελεί δίκη με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους και επομένως εντάσσεται στον κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής για επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται και στο από 1.6.2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου ;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Δημαράς Γιώργος