Αθήνα, 10 Μαρτίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Προβλήματα στους ελέγχους των ελληνικών προϊόντων για πιθανή περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα στοιχεία και επιπτώσεις στην υγεία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Κανονισμός 1169/2011) επιβεβλημένη είναι η σήμανση στις συσκευασίες τροφίμων για πιθανή παρουσία συστατικών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ομάδες πληθυσμού. Οι ουσίες αυτές θα πρέπει να επισημαίνονται με εμφανή τρόπο, εφόσον ακόμη και η παρουσία ιχνών μπορεί να οδηγήσει ευπαθή άτομα σε αλλεργική κρίση και να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
Υπεύθυνος φορέας για τον έλεγχο των τροφίμων στην Ελλάδα είναι ο ΕΦΕΤ(Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης). Ο ΕΦΕΤ απευθύνεται για αναλύσεις δειγμάτων είτε σε δημόσια εργαστήρια χωρίς κόστος, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
Η επιλογή του είδους των προϊόντων που ελέγχονται γίνεται συνήθως με βάση τις ανακοινώσεις στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RASFF). Οι δειγματοληψίες για ανίχνευση αλλεργιογόνων γίνονται σε τυχαίο δείγμα σύνθετων προϊόντων, με σκοπό, είτε να ανιχνευθούν αλλεργιογόνες ουσίες που δεν αναγράφονται, είτε να μετρηθούν και αν βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τη μέγιστη περιεκτικότητα που προβλέπει ο νόμος, να αναγράφεται η απουσία τους στη συσκευασία (π.χ. «χωρίς γλουτένη»).
Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές διοικητικές δυσλειτουργίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όσο αφορά στην προσβασιμότητα στα προβλεπόμενα για τις αναλύσεις κονδύλια (π.χ. για αναθέσεις προμηθειών αντιδραστηρίων ή επιδιορθώσεις οργάνων). Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην πραγματοποιούνται πλέον δειγματοληπτικές αναλύσεις, ούτε καν για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να σημαίνει για την δημόσια υγεία, την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και την εμπιστοσύνη της αγοράς στα ελληνικά προϊόντα.
Για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο έχουν δημοσιοποιηθεί τρεις ανακοινώσεις από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για προϊόντα που κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας: Η πρώτη αφορούσε σνακ γαρίδας, προέλευσης Ολλανδίας με πρώτη ύλη από Ινδονησία, όπου δεν αναγραφόταν περιεκτικότητα σε γλουτένη (2015.1283), μέχρι που το πρόβλημα εντοπίστηκε από τις φινλανδικές αρχές.
Η δεύτερη αφορούσε σε ιταλικό προϊόν που κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, στο οποίο επίσης απουσίαζε η απαραίτητη αναγραφή περιεκτικότητας αμυγδάλου σε ραβιόλι (2015.1434) και εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές.
Η τρίτη αφορούσε μη αναγραφή σε περιεκτικότητα αράπικου φιστικιού σε ελληνικά μπισκότα (2015.0813), ενώ ο εντοπισμός της ουσίας ήταν εύρημα των κυπριακών αρχών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ελέγχων των τροφίμων με απώτερο σκοπό την προστασία του καταναλωτή, αλλά και την ασφαλέστερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού;
-
Προτίθεται να επαναλάβει τους προληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό αλλεργιογόνων στοιχείων σε δείγμα τροφίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημαράς Γιώργος