ΕΡΩΤΗΣΗ: Προβλήματα στις μετακινήσεις σπουδαστών της Α.Σ.Τ.Ε.Κ. (Ανώτερη Τουριστική σχολή Κρήτης) και της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. (Ανώτερη Τουριστική σχολή Ρόδου)

Αθήνα 16 Μαΐου 2018

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Υποδομών και Μεταφορών

-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

-Τουρισμού

 

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στις μετακινήσεις σπουδαστών της Α.Σ.Τ.Ε.Κ.  (Ανώτερη Τουριστική σχολή  Κρήτης) και της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. (Ανώτερη Τουριστική σχολή Ρόδου)»

 

 

               Οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών Α.Σ.Τ.Ε.Κ. (Ανώτερη Τουριστική Σχολή Κρήτης με έδρα τον Αγ. Νικόλαο) και Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. (Ανώτερη Τουριστική σχολή Ρόδου), η εισαγωγή των οποίων γίνεται με πανελλήνιες εξετάσεις, είναι οι μόνοι των οποίων οι σχολές είναι ενταγμένες στο μηχανογραφικό σύστημα εισαγωγής (613 - 614 όπου αναφέρονται ως Τ.Ε.Ι.) και δεν δικαιούνται των ίδιων ευεργετικών διατάξεων μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με τους υπολοίπους.

 

               Στις σχολές αυτές που βρίσκονται στην Κρήτη και στη Ρόδο, μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, φοιτούν παιδιά από όλες τις περιοχές –και τις πιο απομακρυσμένες.

 

               Οι μετακινήσεις τους τις περισσότερες φορές για να φτάσουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους περιλαμβάνουν δύο και τρία μεταφορικά μέσα.

 

               Μια και οι σπουδαστές αυτοί δεν έχουν ακαδημαϊκή ταυτότητα και ηλεκτρονικό πάσο, το πάσο τους εκδίδεται από τη σχολή τους, η οποιαδήποτε μετακίνησή τους γίνεται με συμφωνίες που κάνει κάθε χρόνο η σχολή τους με το τοπικό ΚΤΕΛ και τα πλοία της γραμμής μέχρι τον Πειραιά, και η έκπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια της εταιρίας. Η μετακίνησή τους από τον Πειραιά προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους επιβαρύνει τους σπουδαστές και τις οικογένειες τους, αφού η έκπτωση που δικαιούνται είναι μόλις 25%.                

Επειδή, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεων φοιτητών και την παροχή έκπτωσης 50% επί της κανονικής τιμής στη γραμμή που συνδέει τον τόπο κατοικίας του φοιτητή με τον τόπο έδρας της σχολής του,

 

Επειδή, οι σχολές Α.Σ.Τ.Ε.Κ. και Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. είναι οι μόνες στο μηχανογραφικό των οποίων οι σπουδαστές εισάγονται σ αυτές με πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις των υπολοίπων,

  

Επειδή, οι σπουδαστές που σπουδάζουν στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ανάγκη να επωφελούνται των ευεργετικών διευκολύνσεων στη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης, η δε επιβάρυνση για τις οικογένειες τους, αν ληφθεί υπόψη το  γεγονός της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης είναι μεγάλη,

 

 Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:

 

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να δοθεί οριστική  λύση στο πρόβλημα μετακίνησης των φοιτητών των συγκεκριμένων τουριστικών σχολών;

 

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Θραψανιώτης Μανόλης

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

 

Αντωνίου Χρήστος

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

 

Βάκη Φωτεινή

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Γάκης Δημήτρης

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Δημαράς Γεώργιος

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Καββαδία Αννέτα

 

Καματερός Ηλίας

 

Καρακώστα Ευαγγελία

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Κουράκης Αναστάσιος

 

Κυρίτσης Γεώργιος

 

Λιβανίου Ζωή

 

Μανιός Νικόλαος

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μορφίδης Κωνσταντίνος

 

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

 

Μπαλωμενάκης Αντώνης

 

Ξυδάκης Νικόλαος

 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 

Παπαφιλίππου Γεώργιος

 

Πάντζας Γεώργιος

 

Παυλίδης Κωνσταντίνος

 

Σιμορέλης Χρήστος

 

Φίλης Νικόλαος