ΕΡΩΤΗΣΗ: Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τους αντιρρησίες συνείδησης

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

 

 

Θέμα: Νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Καταδικαστική ήταν για την Ελλάδα η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσον αφορά τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης. Πρόκειται για την απόφαση στην υπόθεση «Παπαβασιλάκης κατά Ελλάδος» (15.9.2016), η οποία έρχεται να υπογραμμίσει τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αντιρρησίες συνείδησης αναφορικά με το δικαίωμά τους στην εναλλακτική θητεία.

Στη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται αναφορά στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία χρονολογείται από το 2013 και στην οποία η ανεξάρτητη αρχή αναδείκνυε το ζήτημα της μεροληπτικής στάσης που κρατούν οι ειδικές επιτροπές καθώς επίσης και το πρόβλημα στη σύνθεσή τους, αφού τις περισσότερες φορές συγκροτούνται μόνο από στρατιωτικούς. Επιπλέον, ειδική αναφορά γινόταν στην άνιση μεταχείριση των «ιδεολογικών» αντιρρησιών συνείδησης σε σχέση με τους «θρησκευτικούς» αντιρρησίες συνείδησης.

Διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν ασχοληθεί συστηματικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης και έχουν τονίσει την ανάγκη να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και διεθνή. Παρά ταύτα, αυτή η προβληματική κατάσταση χρονίζει και έχει ως συνέπεια τις αλλεπάλληλες καταδίκες της Ελλάδας.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1)  Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί το καθεστώς δυσμενούς μεταχείρισης των αντιρρησιών συνείδησης;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να εμπεδωθεί τόσο η αμεροληψία όσο και η διαφάνεια στη συγκρότηση και τη λειτουργία των ειδικών επιτροπών της στρατολογίας, οι οποίες εξετάζουν τα αιτήματα των αντιρρησιών συνείδησης;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος


Ακριώτης Γιώργος


Γιαννακίδης Στάθης


Δημαράς Γιώργος


Δριτσέλη Παναγιώτα


Θελερίτη Μαρία


Θεωνάς Γιάννης


Ιγγλέζη Κατερίνα


Καββαδία Αννέτα


Καρακώστα Εύη


Κουράκης Τάσος


Μουμουλίδης Θέμης


Μπαλαούρας Γεράσιμος


Πάντζας Γιώργος


Παπαφιλίππου Γιώργος


Ριζούλης Ανδρέας


Σαρακιώτης Γιάννης


Σκούφα Ελισάβετ

 


Σταματάκη Ελένη