Ερώτηση Γ.Δημαρά για την καθυστέρηση έκδοσης Π.Δ. για την προστασία των Ορεινών Όγκων Δυτικής Αττικής και του Υγρότοπου της Ψάθας

Τετ, 14/12/2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

 

Ερώτηση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ για την καθυστέρηση έκδοσης Π.Δ.

για την προστασία των Ορεινών Όγκων της Δυτικής Αττικής και του υγρότοπου της Ψάθας 

 

 Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ Γιώργος Δημαράς σχετικά με την πολυετή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος προστασίας των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής, αλλά και του σημαντικού υγρότοπου της Ψάθας.

Το σύμπλεγμα των ορεινών όγκων Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει δυτικά τον Κιθαιρώνα και την Πάστρα και ανατολικά τους ορεινούς όγκους του Πατέρα και τα Γεράνεια όρη (Natura 2000) αποτελεί τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου για το επιβαρυμένο λεκανοπέδιο της Αττικής και ειδικά της Δυτικής Αττικής όπου φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες και πιο ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες της χώρας (Χαλυβουργική, ΕΛ.ΠΕ., Ναυπηγεία, λατομεία και πολλές άλλες.

Εκτός από σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία (φρούριο Αιγοσθένων, κάστρο Ελευθερών, το φρούριο της Οινόης) οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Αττικής περιλαμβάνουν σημαντικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ένα τέτοιο οικοσύστημα είναι ο υγρότοπος της Ψάθας, του οποίου η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή έχει εκτιμηθεί ως πολύ υψηλή, για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής με τίτλο «αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής».

Ωστόσο, η νομοθετική προστασία των ορεινών όγκων και της Ψάθας θα περιέλθει σε νέα καθυστέρηση που δημιουργεί η χρονοβόρα επικαιροποίηση από την Διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του παλιού σχεδίου Π.Δ. του Ο.Ρ.Σ.Α. σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, αυξάνοντας, έτσι, τους κινδύνους επιπλέον υποβάθμισης του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος της Αττικής.

 

Όλη ερώτηση εδώ

 

Πληροφορίες: 2106399612