ΕΡΩΤΗΣΗ: «Φυλάκιση του Μερέρα Γκουντίνα από την Αιθιοπική κυβέρνηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία»

Αθήνα,  14  Φεβρουαρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Φυλάκιση του Μερέρα Γκουντίνα από την Αιθιοπική κυβέρνηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αιθιοπία»

Η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας κυβερνάται συνεχώς από το 1991 από το Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αιθιοπικού Λαού, όταν και ανέτρεψε την εξουσία του στρατοκρατικού καθεστώτος του Μεγκίστου Χάιλε Μάριαμ (1974-1991). Παρά τις εξαγγελίες περί εκδημοκρατισμού, η Αιθιοπία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο διεθνών οργανώσεων οι οποίες καταδικάζουν τις πρακτικές του καθεστώτος και ιδιαίτερα τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/11/ethiopia-after-a-year-of-... )

Το 2016 σημαδεύτηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις της εθνικής ομάδας των Ορόμο -πολυπληθέστερης στην ομόσπονδη Αιθιοπία- κατά των σχεδίων επέκτασης του ομόσπονδου κρατιδίου της Αντίς Αμπέμπα σε βάρος της Ορομία, του αντίστοιχου κρατιδίου των Ορόμο και τις βίαιες αντιδράσεις της κυβέρνησης. Αποκορύφωμα αποτελεί η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης τον Οκτώβριο του 2016, η οποία περιόρισε ακόμα περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.  

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ομοσπονδιακό Κογκρέσο των Ορόμο (OromoFederalistCongress), Μερέρα Γκουντίνα (http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8689354.stm), ταξίδεψε στις Βρυξέλες για ενημερωτικές επαφές. Μόλις επέστρεψε στην Αντίς Αμπέμπα συνελήφθη με αφορμή διατάξεις των ισχυουσών συνθηκών εκτάκτου ανάγκης κι έκτοτε παραμένει έγκλειστος. Γι’ αυτό και υπάρχει μια κινητοποίηση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε ο καθηγητής Μερέρα Γκουντίνα και οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι να απελευθερωθούν άμεσα (www.freemerera.com)

Η Αιθιοπία και η Ελλάδα έχουν ιστορικά ισχυρούς δεσμούς. Η Ελλάδα ως κοιτίδα της δημοκρατίας οφείλει να υπερασπίζεται την ιστορική της παρακαταθήκη.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο ή στα πλαίσια διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συμβάλλει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη φίλη χώρα της Αιθιοπίας;

2.      Τι προτίθεται να πράξει η ελληνική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο ή στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση απελευθέρωση ενός ήπιου και συναινετικού πολιτικού και πανεπιστημιακού δασκάλου, όπως του Μερέρα Γκουντίνα;     

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Δημαράς Γεώργιος