Αθήνα, 30 Ιουλίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: «Ετήσια Έκθεση Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης»
Στις 20 Ιουλίου 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση, για το 2014, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.) κ. Λέανδρου Ρακιντζή όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του φορέα (ν.3074/2002).
Όπως επισημαίνεται στη συνοπτική παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, κατά το 2014 δεν θεσμοθετήθηκαν κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθούσαν πολύ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:
·
Η θέσπιση κωλύματος εντοπιότητας για υπαλλήλους ή λειτουργούς σε κρίσιμους ή ιδιαίτερους τομείς του κράτους όπως δικαιοσύνη, αστυνομία, λιμενικό σώμα, εφορία/κτηματικές υπηρεσίες, πολεοδομία, επιθεώρηση κ.λπ. με αποτέλεσμα οι εντόπιοι πολίτες να έχουν ευμενέστερη μεταχείριση απ’ τους ετερόχθονες.
·
Η κατανομή των αρμοδιοτήτων και του ανθρώπινου δυναμικού ανά φορέα ή υπηρεσία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με ορθολογικά κριτήρια (νέα οργανογράμματα με οργανωτική ανάπτυξη που περιλαμβάνει σχεδιασμό και περιγραφή θέσεων εργασίας).
·
Η θέσπιση εσωτερικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, με εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης, και με την προϋπόθεση ότι αυτή γίνεται αξιοκρατικά για την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας και κατά την δικαστική αντιμετώπιση του θέματος να εξετάζεται και το δημόσιο συμφέρον.
·
Η ουσιαστική αξιολόγηση των δημόσιων φορέων και του ανθρώπινου δυναμικού τους, βάσει στόχων που θα τεθούν ως μέρος των στρατηγικών προγραμμάτων που θα καταρτιστούν, από αξιολογητές αναγνωρισμένου κύρους και αμεροληψίας.
·
Η μείωση της γραφειοκρατίας με τη συνεχή απλούστευση των διαδικασιών και επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά. Χρήσιμο θα ήταν το κράτος να αποκτήσει επιτέλους εμπιστοσύνη στους πολίτες και όχι, στην προσπάθειά του να προστατευθεί, να ορθώνει διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια.
·
Η ενίσχυση των μηχανισμών και συστημάτων ελέγχου και αυτοελέγχου τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους ΟΤΑ και στα εξαρτώμενα από αυτούς νομικά πρόσωπα, όπως και η επαρκής χρηματοδότηση των απασχολούμενων εκτός έδρας επιθεωρητών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.
Με ποιους τρόπους σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει τις προτάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όπως αυτές περιγράφονται στην Ετήσια Έκθεσή του για το 2014;
2.
Σε ποια νομοθετικά μέτρα σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημαράς Γιώργος