ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών σε ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. - Οι δυσμενείς επιπτώσεις μίας ευνοϊκής ρύθμισης

 

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

 

 

ΘΕΜΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών σε ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τις διατάξεις  του Κ.Ε.Δ.Ε- Οι δυσμενείς επιπτώσεις μιας ευνοϊκής ρύθμισης

 

Σύμφωνα με το άρθρο 66 Ν.4144/2013, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 50 Ν.4430/2016, «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και, εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, με την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

 

Εάν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α κριθεί ότι αυτοί δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το προγενεστέρως κριθέν, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα,δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ, στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Οι ως άνω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, καθώς και για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, ενώ, για τον ίδιο χρόνο, παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει αναδρομικά από 1.7.2016 για όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του και λήγει στις 30.6.2017».

 

Πρόκειται για μία εύλογη και δίκαιη νομοθετική διάταξη, η οποία προστατεύει μία ευάλωτη ομάδα πολιτών, τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και όλους τους δικαιούχους επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, στις περιπτώσεις που, λόγω καθυστέρησης έκδοσης των σχετικών εγγράφων από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητά τους, θα κινδύνευαν να χάσουν ίσως το μοναδικό και απαραίτητο για τη διαβίωσή τους έσοδο.

 

 

 

Το ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την περίπτωση αναζήτησης των ποσών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επαχθή τρόπο αναζήτησης των αχρεωστήτως εισπραχθέντων, δεδομένου ότι αυτά είναι απαιτητά άμεσα στο σύνολό τους (εφάπαξ) και σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο της είσπραξής τους από τους δικαιούχους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικαιούχου αναπηρικής σύνταξης από τον ΟΓΑ, η οποία εισέπραξε κατ’ άρθρο 66 Ν. 4144/13 ποσό 3.087,65 ευρώ το διάστημα 05/2013 έως 10/2013, ποσό που αναζήτησε ο ασφαλιστικός φορέας ως αχρεωστήτως καταβληθέν τρία χρόνια μετά, το Σεπτέμβριο του 2016.

 

 

 

Αν λάβουμε υπόψη την οικονομική δυσπραγία των πολιτών στις συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας, γίνεται ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος,τέτοια που να επιτρέπουν στους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας και να ανταποκρίνονται στην όποια υποχρέωση επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων από αυτούς ποσών και να διαβιούν με αξιοπρέπεια, χωρίς να ανατρέπονται πλήρως τα δεδομένα του ατομικού ή οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

 

 

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κυρία υπουργός:

 

 

 

-                Προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει δυνατότητα καταβολής των ποσών αυτών σε έναν εύλογο αριθμό δόσεων, πάνω από τις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, που ήδη ισχύει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης;

 

 

 

-                Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης των γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ (ώστε να μη συσσωρεύονται οφειλές σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικά ομάδες, χωρίς μάλιστα δική τους υπαιτιότητα), αλλά και των αποφάσεων καταλογισμού των αχρεωστήτως εισπραχθέντων από τα ασφαλιστικά Ταμεία;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

 

Καστόρης Αστέριος

 

Ακριώτης Γεώργιος

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Βάκη Φωτεινή

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βράντζα Παναγιώτα

 

Γεννιά Γεωργία

 

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Δέδες Γιάννης

 

Δημαράς Γεώργιος

 

Δριτσέλη Παναγιώτα

 

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Θελερίτη Μαρία

 

Θεωνάς Ιωάννης

 

Καΐσας Γεώργιος

 

Καρακώστα Εύη

 

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα

 

Λάππας Σπύρος

 

Λιβανίου Ζωή

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μιχαηλίδης Ανδρέας

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μορφίδης Κωνσταντίνος

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Πάλλης Γεώργιος

 

Πάντζας Γεώργιος

 

Παπαδόπουλος Νικόλαος

 

Παπαφιλίππου Γεώργιος

 

Παυλίδης Κωνσταντίνος

 

Ρίζος Δημήτριος

 

Ριζούλης Ανδρέας

 

Σεβαστάκης Δημήτριος

 

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέτυ

 

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

 

Σταματάκη Ελένη

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

Τζαμακλής Χαρίλαος

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφύλλου Μαρία

 

Τσίρκας Βασίλειος

 

Τσόγκας Γεώργιος

 

Ψυχογιός Γεώργιος