Αθήνα, 10 Ιουνίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Εμπορία και κατοχή εξωτικών ζώων»
Η Ευρώπη αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς εξωτικών ή άγριων ζώων που προορίζονται για πώληση ως κατοικίδια, όπως θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια. Εκτιμάται ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν σήμερα δεκάδες εκατομμύρια εξωτικά ζώα, πολλά εκ των οποίων έχουν εισαχθεί λαθραία χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά της σύμβασης CITESγια το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από περιβαλλοντικές, φιλοζωικές και κτηνιατρικές οργανώσεις πολλά από αυτά τα ζώα είναι ακατάλληλα να ζήσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα αλλά και την υγεία ανθρώπων και ζώων. Όπως επισημαίνεται από την οργάνωση AnimalAction, μέλους του δικτύου οργανώσεων EurogroupforAnimals, τα εξωτικά είδη:
·
Σπανίως διατηρούνται σε συνθήκες ορθής διαβίωσης.
·
Αποτελούν άμεση απειλή για τον άνθρωπο καθώς εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά και μεταφέρουν ασθένειες.
·
Εγκαταλείπονται ανεύθυνα προκαλώντας αμετάκλητη και δαπανηρή ζημιά στο περιβάλλον επηρεάζοντας και την πανίδα και τη χλωρίδα ενός τόπου.
·
Δεν χαίρουν εξειδικευμένης κτηνιατρικής φροντίδας καθώς είναι ελάχιστοι οι κτηνίατροι που έχουν ειδικευτεί σε εξωτικά είδη.
·
Επιβαρύνουν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καθώς απαιτούνται κονδύλια για:
Τη σύλληψη και τη διατήρηση των εξωτικών ειδών σε κατάλληλα καταφύγια. Σημειώνεται ότι τέτοια καταφύγια δεν υπάρχουν στην χώρα μας ενώ ελάχιστα είναι τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων.
Τη θεραπεία των ατόμων που έχουν προσβληθεί από ζωονόσους.
Τη θεραπεία των ζώων εκτροφής που μπορεί να έχουν και αυτά προσβληθεί από μεταδιδόμενες ασθένειες.
Σε ανασκόπηση της νομοθεσίας σχετικά με την κράτηση και πώληση εξωτικών ζώων που πραγματοποίησε σε 31 ευρωπαϊκές χώρες το δίκτυο EurogroupforAnimalsτο 2012 διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των χωρών περιορίζει την κατοχή εξωτικών ζώων ως κατοικίδιων με βάση αρνητικούς καταλόγους απαγορευμένων ειδών. Αντίθετα, χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία εφαρμόζουν ήδη με επιτυχία την πρακτική της έκδοσης θετικών καταλόγων με τα ζώα που επιτρέπεται να βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών και να πωλούνται, πρακτική που υποστηρίζει και η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE) ως την πιο κατάλληλη, καθώς λειτουργεί προληπτικά, έχει μικρότερη γραφειοκρατική επιβάρυνση για τις αρμόδιες αρχές και συμβάλει αποτελεσματικότερα στην προστασία της άγριας ζωής.
Ήδη εδώ και αρκετό διάστημα οικολογικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στη δημιουργία ενός «θετικού» καταλόγου για τα ζώα που μπορούν να πωλούνται και να βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό βήμα προς την καλή διαβίωση των ζώων και ως ένα θετικό παράδειγμα και για τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.
Σκοπεύει να προχωρήσει στη σύνταξη ενός «θετικού» καταλόγου για την κατοχή και πώληση ζώων συντροφιάς, πρακτική που έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί σύσταση της Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων Ευρώπης (FVE);
2.
Ποια μέτρα θα λάβει για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εξωτικών ζώων, καθώς η Ελλάδα συχνά αναφέρεται ως κόμβος για το παγκόσμιο λαθρεμπόριο άγριων ζώων και πουλιών;
3.
Πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν τα ζώα που φυλάσσονται στα καταστήματα πώλησης ζώων συντροφιάς και στα ζωολογικά πάρκα της χώρας διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά της σύμβασης CITESστην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα; Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα, επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές στους παραβάτες;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημαράς Γιώργος