ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την Ιατρική Κάνναβη

                                                                                     Αθήνα, 13 Ιουνίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 Θέμα: «Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την Ιατρική Κάνναβη»

Με την υπ' αριθ. πρωτοκόλλου 2975/8-2-2016 Ερώτηση που καταθέσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούνταν η νομιμοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και αξιοποίησης της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης.

 

Συνεπεία της παραπάνω Ερώτησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa». Μετά την παραπάνω ΚΥΑ άρχισαν οι πρώτες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης και το Φθινόπωρο θα υπάρξει η πρώτη συγκομιδή!

 

Στις 20 Απριλίου οι Σύλλογοι “Ασθενείς υπέρ της Φαρμακευτικής Χρήσης Κάνναβης” και “ΚΙΝΕΙΚΑΝ το Ίαμα”, η Ένωση πολιτών “ΜΑΜΑΚΑ- ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη”, ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης και το Δίκτυο Ηλιόσποροικατέθεσαν υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας την επικαιροποίηση των Νόμων 3459/2006 και 4139/2013, που αφαίρεσε τη κάνναβη από τη λίστα των παράνομων ουσιών και τη δυνατότητα όσων σκευασμάτων εμπεριέχουν THC να μπορούν να συνταγογραφούνται, καθώς επίσης να εκπονηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη που να δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να προμηθεύονται κάνναβη για ιατρική χρήση σε όλες της τις μορφές (λάδι, φαρμακευτικά σκευάσματα, βάμματα, κ.λπ.) από την πηγή που θα επιλέγουν οι ίδιοι και με πλήρη κάλυψη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (που ισχύει σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, όπως στη Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία).

Αναφορικά με τη διεθνή εμπειρία, σημειώνουμε ότι το Ισραήλ από το 2007 έχει νομιμοποιήσει την ιατρική εφαρμογή της κάνναβης και πολλές εταιρείες με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν ετησίως τόνους για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε πολλά κράτη, όπως στις ΗΠΑ. Στην Ιταλία, για να μειωθούν τα έξοδα εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη, το κράτος αποφάσισε το 2015 την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης από τον στρατό για εγγεγραμμένους ασθενείς.

Τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια εντός της χώρας μας της κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά (αναζωογόνηση της αγροτικής μας οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης ύστερα από πολλές δεκαετίες παύσης, ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που θα γλυτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας).

 

Κατόπιν όλων αυτώνερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να αρχίσει ο διάλογος σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο για το εν λόγω ζήτημα;

2. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Μπαλαούρας Γεράσιμος

 

Ακριώτης Γιώργος

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

Βάκη Αφροδίτη

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Γαβρόγλου Κώστας

 

Γάκης Δημήτρης

 

Γεννιά Γεωργία

 

Γιαννακίδης Στάθης

 

Γκαρά Νατάσα

 

Δημαράς Γεώργιος

 

Θεωνάς Γιάννης

 

Καββαδία Αννέτα

 

Καΐσας Γεώργιος

 

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

 

Καραγιαννίδης Χρήστος

 

Καρακώστα Εύη

 

Καρασαρλίδου Φρόσω

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Κουράκης Τάσος

 

Κυρίτσης Γιώργος

 

Λάππας Σπυρίδων

 

Μανιός Νίκος

 

Μαντάς Χρήστος

 

Μουσταφά Μουσταφά

 

Ντζιμάνης Γιώργος

 

Πάλλης Γιώργος

 

Παπαδόπουλος Νικόλαος

 

Παπαδόπουλος Σάκης

 

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 

Παπαφιλίππου Γιώργος

 

Σταματάκη Ελένη

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

Στογιαννίδης Γρηγόριος

 

Τζούφη Μερόπη

 

 

Ψυχογιός Γιώργος