ΕΡΩΤΗΣΗ: Διακοπή και μειώσεις αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων

Αθήνα, 23Μαρτίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:

 

·         τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

·        τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Διακοπή και μειώσεις αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων

Tο πρόσφατο τραγικό περιστατικό της διπλής αυτοκτονίας μητέρας και του γιού της που συγκλόνισε την πόλη της Χαλκίδας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, έφερε ξανά στην επικαιρότητα ένα σοβαρό ερώτημα σχετικά με την επιδοματική πολιτική.

Οι παρατηρούμενες μειώσεις των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. οδηγούν σε μία οριζόντια και άδικη κατάργηση συντάξεων και επιδομάτων ατόμων με αποδεδειγμένη αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα άτομα αυτά αδυνατούν εκ των πραγμάτων να εργαστούν και κατά συνέπεια να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η απουσία οικονομικής υποστήριξης ατόμων με χαμηλότερα ποσοστά αναπηρίας (50%) και η χορήγησή της αποκλειστικά σε ποσοστά άνω του 67%, αποτελεί άδικη αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρία, καθώς καθιστά αυτά τα άτομα μη ορατά από την στατιστική απεικόνιση της πραγματικότητας και δημιουργεί Α.Μ.Ε.Α δύο ταχυτήτων.

Επίσης, η αδικαιολόγητη επανεξέταση ασθενών με χρόνιες παθήσεις οδηγεί σε μετατροπή - συνήθως μείωση - των ποσοστών αναπηρίας, στην αυξανόμενη κατάργηση συντάξεων και στην στέρηση των ασθενών από την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Δεδομένης της περεταίρω μείωσης των ήδη ισχνών και συχνά άδικα διανεμημένων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων και των ελλιπών δημοσίων υποδομών σε θέματα πρόνοιας, το βάρος της κοινωνικοψυχολογικής και οικονομικής-βιοποριστικής υποστήριξης σηκώνει η ελληνική οικογένεια, κάτι που οδηγεί στην πλήρη εξάρτηση των ατόμων αυτών από την οικογενειακή μέριμνα. Εξάλλου, η δραστική μείωση του οικογενειακού εισοδήματος ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων οδηγεί στην όξυνση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και στην επιδείνωση κατά συνέπεια της ίδιας της υγείας επιβαρημένων ατόμων. Σε πολλές δε περιπτώσεις η αναπηρική σύνταξη αποτελεί το μοναδικό οικογενειακό εισόδημα, δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας στη χώρα μας. Ο αποκλεισμός σημαντικής μερίδας ασθενών από τα προνοιακά τους δικαιώματα οδηγεί αυτές τις ομάδες πληθυσμού στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην φτωχοποίηση.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.      Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την αποφυγή περικοπών αναπηρικών συντάξεων ή επιδομάτων σε άτομα με διαπιστωμένη αναπηρία, με την αιτιολόγηση βελτίωσης της υγείας τους μετά από επαναξιολόγηση των υγειονομικών επιτροπών Κ.Ε.Π.Α.;

2.      Σκοπεύει η κυβέρνηση    
α) στην κατάρτιση Μητρώου Α.μ.ε.Α. που θα τηρείται στην Δ/νση Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., πάγιο αίτημα και της Ε.Σ.Α.με.Α. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) και
β) στην συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Εκπαίδευσης των Ιατρών;

3.      Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση για την ανάσχεση των ανωμαλιών στη λειτουργία των Κ.Ε.Π.Α. που ταλαιπωρούν άτομα με αναπηρία, όπως η μεγάλη αναμονή για εξέταση από τις επιτροπές Κ.Ε.Π.Α., η επαναξιολόγηση ατόμων με ανίατες ασθένειες, η υποχρεωτική παρουσία ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται κατ' οίκον εξετάσεις;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημαράς Γιώργος

Αμμανατίδου Λίτσα

Μεϊκόπουλος, Αλέξανδρος

Τζούφη Μερόπη

Συρίγος Αντώνης

Ακριώτης Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέτυ)

Κυρίτση Αγλαια

Σεβαστάκης Δημήτρης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Μπάρκας Κώστας

Ψαρρέα Ελένη

Μακρή Ραχήλ

Παπανάτσιου Κατερίνα

Αυλωνίτου Ελένη

Καφαντάρη Χαρά

Ουζουνίδου Βαρβάρα

Τσίρκας Βασίλης

Ψυχογιός Γιώργος

Μπαλλής Συμεών