ΕΡΩΤΗΣΗ: «Αυθαίρετη δόμηση στην Μαρτυρική Μακρόνησο».

 

                    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 

                               -     Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

                               -      Υποδομών και Μεταφορών

 

                    -      Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ : «Αυθαίρετη δόμηση στην Μαρτυρική Μακρόνησο».

 

   Η Μακρόνησος από την 5η Ιουνίου του 1989, με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, χαρακτηρίστηκε ως  ιστορικός τόπος και προστατεύεται καθώς έχει σημαδέψει την ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, γιατί αποτελεί χώρο μνήμης όχι μόνο γι’ αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953, αλλά για όλους τους Έλληνες, και κυρίως για τις νέες γενιές, γιατί αποτελεί σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης από οπουδήποτε προερχομένης, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών». Ακόμη, όλα τα κτίρια των στρατοπέδων χαρακτηρίζονται ιστορικά και διατηρητέα μνημεία «γιατί πολλά από αυτά κτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους, μέσα στα οποία έζησαν κάτω από τις γνωστές συνθήκες».

 

    Στο τόπο ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου, εκεί όπου βασανίστηκαν από το 1947 χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικοί κρατούμενοι και άνθρωποι «ύποπτων πολιτικών φρονημάτων» υπάρχουν μέχρι σήμερα τα μισογκρεμισμένα κτίρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης για να θυμίζουν μια από τις πιο μαύρες πτυχές της ιστορίας.

 

Παρ’ όλα αυτά σήμερα δρουν ανεξέλεγκτα κάποιοι  επιτήδειοι ο οποίοι συμφωνά με δημοσιεύματα προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» το νησί και να το μετατρέψουν σε χώρο εμπορικής εκμετάλλευσής.

 

     Μετά από πολλαπλές καταγγελίες διεξαχθεί πριν  λίγες μέρες αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος  οι οποίοι  κατέγραψαν δεκαεπτά αυθαίρετα, στάνες, αλλά και σπίτια σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη σχετική καταγραφή βρέθηκαν τα εξής:

 

-- Στον όρμο «Φυλακή», εντοπίστηκαν δύο μαντριά μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας της Μακρονήσου, το ένα μάλιστα έχει περίφραξη μήκους ενός χιλιομέτρου, που καλύπτει όλο το πλάτος του νησιού από τη δυτική έως την ανατολική ακτή.

 

-- Εκεί που λειτουργούσε (παράνομα) το παλιό ιχθυοτροφείο παραμένουν και χρησιμοποιούνται πέντε κτίσματα, από λαμαρίνες, τσιμεντόλιθους και άλλα υλικά. Σε ένα, μάλιστα, από αυτά φωτογραφήθηκε πέργκολα και μικρή προβλήτα για να δένουν μικρά σκάφη.

 

-- Στη θέση «Συκιά» υπάρχει μια μικρή προβλήτα προσέγγισης και δίπλα ένα ισόγειο από λιθοδομή 15 τετραγωνικών. Ακριβώς δίπλα ένα ισόγειο κτίσμα χωρίς σκεπές. Πιο ψηλά στο δρόμο υπάρχει ένα κτίριο 20 τετραγωνικά με σιδερένια πέργκολα και καινούρια δοκό. Δίπλα του και μια κατοικία περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων, με φωτοβολταϊκό και καμινάδα από τζάκι.

 

-- Στον όρμο «Του κουλού» υπάρχει κτίσμα με φωτοβολταϊκά, ενώ σαν στάνες χρησιμοποιούνται τα ιστορικά κτίρια. Δύο επίσης κτίσματα στον ίδιο όρμο έχουν ανακαινιστεί και έχουν πόρτες με κλειδαριές.

 

-- Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού καταγράφηκε ένα μεγάλο ισόγειο σπίτι με πέργκολες και περιφραγμένο χώρο, σε έκταση που ξεπερνά τα 1.200 τετραγωνικά.

 

-- Ένα πέτρινο σπίτι με ολοκαίνουργια κεραμοσκεπή «φύτρωσε» δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

 

-- Κοντά στα ερείπια του Α' Τάγματος Σκαπανέων υπάρχει ένα μακρόστενο κτίριο, επίσης καταγράφηκαν άλλα τρία σπίτια.

 

-- Άλλα τρία σπίτια καταγράφηκαν κοντά στους θαλάμους των κρατουμένων.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι επεμβάσεις στα παλαιά κτίσματα, η δημιουργία περιφράξεων, είτε από πέτρες είτε από σύρμα αλλά και η ίδια η κίνηση αυτοκινήτων πάνω στο νησί, απαγορεύονται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα.

 

Α.   Με βάσει τα παραπάνω, ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1)Επειδή θεωρούμε απαράδεκτο κάποιοι να καπηλεύονται για ιδιοτελείς σκοπός τον χώρο «Ιστορικής Μνήμης και Μαρτυρίου», ποιες είναι οι προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων για την προστασία του Μνημείου.
Να κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δόμησης.

 

2)  Επειδή  οποιαδήποτε επέμβαση στα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια γίνεται μετά από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού». Υπάρχει τέτοια γνωμοδότηση;

 

3) Θα αναζητηθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες απ’ αυτούς που αποδεδειγμένα παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία προστασίας μνημείων; Επίσης θα  ζητηθεί από την πολιτεία η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει με ιδία δαπάνη;

 

 Β.  Σε περίπτωση που  υπάρχει γνωμοδότηση του Συμβουλίου που επιτρέπει να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο,

 

Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή:

 

Η αίτηση γνωμοδότησης όπως και η γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου.

 

 

 

 Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

 

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

 

 

 

Αθανασίου Νάσος

 

 

 

Αντωνίου Χρήστος

 

 

 

Βάκη Φωτεινή

 

 

 

 Γκιόλας Γιάννης

 

 

 

Δημαράς Γιώργος

 

 

 

Δουζίνας Κωνσταντίνος

 

 

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

 

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

 

 

Θελερίτη Μαρία

 

 

 

Ιγγλέζη Κατερίνα

 

 

 

Καρακώστα Εύη

 

 

 

Καφαντάρη Χαρά

 

 

 

Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα

 

 

 

Μανιός Νίκος

 

 

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

 

 

 Μιχελής Θανάσης

 

 

 

Μουμουλίδης Θέμης

 

 

 

Μπαλτάς Αριστείδης

 

 

 

Μπάρκας Κώστας

 

 

 

Πάντζας Γιώργος

 

 

 

Παπαδόπουλος Νίκος

 

 

 

 

 

Παρασκευόπουλος Νίκος

 

 

 

Ρίζος Δημήτρης

 

 

 

Σαρακιώτης Γιάννης

 

 

 

Σεβαστάκης Δημήτρης

 



Συρίγος Αντώνης

 


 
Συρμαλένιος Νίκος  

 

  

 

Σπαρτινός Κώστας

 

 

 

Σταματάκη Ελένη

 

 

 

Στογιαννίδης Γρηγόρης

 

 

 

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

 

 

Τριανταφύλλου Μαρία