ΕΡΩΤΗΣΗ: «Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Μεθάνων»

 

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2018

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 

-Οικονομικών

 

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

-Τουρισμού

 

 

 

Θέμα: «Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Μεθάνων»

 

 

 

Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι γνωστή για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τις ιαματικές πηγές. Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία και στον καλλωπισμό. Αναφορές περιηγητών όπως ο Παυσανίας, αλλά και τα απομεινάρια δεξαμενής ρωμαϊκής εποχής, μαρτυρούν ότι κάποιες ιαματικές πηγές χρησιμοποιούνταν ήδη από τους αρχαίους χρόνους.

 

Στο τέλος του 19ου αιώνα ξεκίνησε η οργανωμένη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων. Το 1906 κτίστηκαν δύο κτίρια για τη χρήση των λουτρών, το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο, ενώ το κεντρικό παραδοσιακό κτίριο των Ιαματικών Λουτρών των Μεθάνων, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ, θεωρείται ότι κατασκευάστηκε το 1917. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.  

 

Το 1966 τα Μέθανα αναδείχθηκαν σε δεύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας σε λούσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά την τετραετία 1961-1965 είχαν επισκεφθεί τις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 61.219 λουόμενοι (κατά μέσο όρο 15.305 ετησίως) και είχαν πραγματοποιήσει 920.294 λούσεις (κατά μέσο όρο 230.074 ετησίως). Κατά την τετραετία 1994-1998 τα λουτρά είχαν 12.243 επισκέπτες και 184.058 λούσεις ετησίως.

 

Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της παραλίας των Μεθάνων ενώ ειδικά στις πηγές των Αγίων Αναργύρων (34,4 - 37 βαθμών Κελσίου) τα νερά αναβλύζουν μέσα από ρωγμές του ασβεστόλιθου του Ασπροβουνίου. Πηγές υπάρχουν επίσης και στην ανατολική πλευρά της λουτρόπολης των Μεθάνων στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Εκεί τα ιαματικά έχουν έναν χλωριονατριούχο χαρακτήρα και φτάνουν με 41 – 47 βαθμούς την υψηλότερη θερμοκρασία των ιαματικών νερών της χερσονήσου και όλης της Τροιζηνίας.

 

Το 2003 με απόφαση του ΕΟΤ, οι ιαματικές πηγές παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και λειτούργησαν μέχρι το 2016. Το 2017 οι ιδιώτες απομακρύνθηκαν με δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 η κεντρική μονάδα να κλείσει. Αυτό είχε σαν επίπτωση τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, η οποία βασιζόταν κατά μεγάλο μέρος στις πηγές, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, επηρεάστηκε ακόμα και η αγροτική παραγωγή αφού δεν υπήρχε κατανάλωση και γενικότερα επήλθε οικονομική κατάρρευση.

 

Οι κάτοικοι των Μεθάνων είναι ανήσυχοι για τις επιπτώσεις και τη φετινή χρονιά στην τουριστική κίνηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των λουτρών. Επιπροσθέτως, τα Μέθανα δεν συμπεριλαμβάνονται στους φυσικούς πόρους που έχουν αναγνωριστεί ως ιαματικοί από την αρμόδια επιτροπή για την Αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών.

 

Η δυναμική των ιαματικών πηγών στην χώρα αναδεικνύεται τόσο από το Υπουργείο, το οποίο έχει αναπτύξει μια στρατηγική για τον ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας, όσο και από επενδυτές, αφού πρόκειται για ένα τουριστικό κλάδο που παράγει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 563 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.

 

            Επιπρόσθετα με την αξιοποίηση του ορυκτού φυσικού πλούτου για τουριστικούς σκοπούς, από τις γεωθερμικές μελέτες προκύπτει ότι η Χερσόνησος των Μεθάνων αποτελεί ελπιδοφόρο περιοχή από γεωθερμική άποψη και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει στη συστηματική έρευνά της με στόχο τον εντοπισμό και την αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή. Δεδομένου του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, μια τέτοια εξέλιξη θα αναδείκνυε τις δυνατότητες πράσινης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση της γεω-ηφαιστειακής ιδιαιτερότητας των Μεθάνων. 

 

Επειδή, η κατάλληλη αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην Χερσόνησο των Μεθάνων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

 

Επειδή,η υψηλή ποιότητα των ελληνικών ιαματικών νερών, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χημικά στοιχεία ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρολογικά προβλήματα και πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίως μεγάλης ηλικίας, κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, την οποία επιδοτεί ο οργανισμός.

 

Επειδή, η χερσόνησος των Μεθάνων είναι προσβάσιμη και από την ξηρά, αλλά και από τα νησιά του Αργοσαρωνικού αποτελεί ένα χαμηλού κόστους ιαματικό τουριστικό προορισμό, μέσα στην περιφέρεια Αττικής. 

 

Επειδή, η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία των Μεθάνων.

 

Επειδή, υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και από το υπουργείο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, που εκφράζεται και μέσα από τη διοργάνωση σχετικών συνεδρίων.

 

Επειδή, η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας συνολικότερης αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της χερσονήσου των Μεθάνων, μαζί με τις γεωτρήσεις για ηλεκτροπαραγωγή.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.      Υπάρχει σχεδιασμός για την άμεση αξιοποίηση των τριών κρατικών Ιαματικών Πηγών;

 

2.      Έχουν γίνει αναλύσεις για την αναγνώριση και πιστοποίηση των Ιαματικών Πηγών των Μεθάνων; Αν όχι γιατί δεν έχουν γίνει;

 

3.      Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας γεωθερμικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Μέθανα;

 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Σταματάκη Ελένη

 

 

 

Αυλωνίτου Ελένη

 

 

 

Βάκη Φωτεινή

 

 

 

Γκιόλας Ιωάννης

 

 

 

Δημαράς Γεώργιος

 

 

 

Δημητριάδης Δημήτριος

 

 

 

Δουζίνας Κωνσταντίνος

 

 

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

 

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Θελερίτη Μαρία

 

 

 

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

 

 

 

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

 

 

 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

 

 

 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 

 

 

Μανιός Νικόλαος

 

 

 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

 

 

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

 

 

 

Παπαδόπουλος Νικόλαος

 

 

 

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 

 

 

Παυλίδης Κωνσταντίνος

 

 

 

Σαρακιώτης Ιωάννης

 

Σεβαστάκης Δημήτριος

 

 

 

Σιμορέλης Χρήστος

 

 

 

Τσόγκας Γεώργιος