Επιστολή του Γιώργου Δημαρά προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ειρήνη

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, περιοχές πολύ κοντά στη χώρα μας, διεξάγονται διαρκώς πόλεμοι. Οι θάνατοι αθώων πολιτών και μικρών παιδιών καθώς και η δυστυχία που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή είναι ένας παραλογισμός. Η επιδίωξη της ειρήνης είναι ο υπέρτερος σκοπός κάθε λογικού και δίκαιου ανθρώπου. Οι οικονομικοί ανταγωνισμοί για τα πετρέλαια, τα νερά και το φυσικό πλούτο των περιοχών, οδηγούν σε γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. Οι λαοί το μόνο που κερδίζουν από τις πολεμικές συρράξεις είναι τη δυστυχία, την εξαθλίωση και το θάνατο. Η υποκίνηση εθνικιστικών κινημάτων και επεκτατικών βλέψεων είναι μέσα στο σχέδιο των δυνάμεων του πολέμου.

 

Στην πρόσφατη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που σας χαρακτηρίζει σε θέματα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών, υπογραμμίσατε Κύριε Πρόεδρε την ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει μια παγκόσμια δύναμη προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαι βέβαιος, ότι τη θέση αυτή τη συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοι βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο, συνεκτιμώντας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τη θέση που βρίσκεται η χώρα μας είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνουν οι προβλέψεις των άρθρων 44-45 του Κανονισμού της Βουλής, μια διακομματική επιτροπή για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών. Εκτιμώ ότι η λειτουργία μιας τέτοιας Επιτροπής θα δώσει την ευκαιρία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει έναν ακόμα ενεργότερο ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, επιτυγχάνοντας την ευρύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση και συνεργασία προς το σκοπό αυτό.

 

Γνωρίζοντας το σημαντικό έργο που έχετε ήδη επιτελέσει από την αρχή της θητείας σας ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την σημασία που αποδίδετε σε θέματα διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας, σας ζητώ Κύριε Πρόεδρε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για τη σύσταση της ανωτέρω Επιτροπής που εκτιμώ ότι θα τύχει ευρύτερης αποδοχής από τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα που μετέχουν στην παρούσα βουλή. Σε κάθε περίπτωση, είμαι στη διάθεσή σας να συνδράμω με κάθε πρόσφορο τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Με τιμή

 

Γεώργιος Δημαράς

 

Βουλευτής Β΄Αθήνας

ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγοι Πράσινοι