Επίσκεψη του Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά, στην Κύπρο

Τετ, 30/01/2019
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2019
 
Επίσκεψη του Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά, στην Κύπρο
Συναντήσεις με πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Κύπρου
 
 
Την Κύπρο επισκέφτηκε από την Πέμπτη 24/1 μέχρι και την Κυριακή 27/1, ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κύπρο ο Υφυπουργός συναντήθηκε με πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, στην βιωσιμότητα και στην συνεργασία των δύο χωρών.
 
Την Παρασκευή το πρωί ο Γιώργος Δημαράς, παρουσία του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Βουλευτή, Γιώργου Περδίκη και του Πρέσβη της Ελλάδος, Ηλία Φωτόπουλου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στην Βουλή, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούν γενικά στην σωστή κοινοβουλευτική λειτουργία, αλλά αναφέρθηκαν και σε ειδικότερα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν στις πολεοδομικές νομοθεσίες.
 
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Γ. Δημαράς συναντήθηκε, παρουσία και του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή, με τον Δήμαρχο Στροβόλου, Αντρέα Παπαχαραλάμπους, στο γραφείο του Δημάρχου. Ο Υφυπουργός συνεχάρη τον Δήμαρχο Στροβόλου για το γεγονός της βράβευσης του Δήμου ως τον πιο πράσινο της Κύπρου, ενώ συζήτησαν για περισσότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των πράσινων αναπλάσεων. Επίσης, ο Υπουργός κ. Καδής υπενθύμισε τα 10.000.000 ευρώ που προσφέρει η Κυπριακή Κυβέρνηση στην περιοχή των καμμένων στο Μάτι, προκειμένου να ανεγερθεί Ιατρικό Κέντρο για τους κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με με θέμα «Το δικό μας δεντράκι μεγαλώνει στην καμένη γη της Αττικής», στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος της Ελλάδας και Γεωργίας της Κύπρου, τα έσοδα της οποίας εντάσσονται σε πρωτοβουλία για δεντροφύτευση και ανέγερση παιδικής χαράς στον Δήμο Ραφήνας που επλήγη κι αυτός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.
 
Το Σάββατο το πρωί ο Γιώργος Δημαράς επισκέφτηκε την Πάφο όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πέγειας, Μαρίνο Λάμπρου, στο γραφείο του Δημάρχου, με τον οποίο συνομίλησαν για θέματα κυρίως περιβάλλοντος και πολεοδομίας, ενώ στην συνέχεια ο Υφυπουργός περιηγήθηκε στις θαλάσσιες σπηλιές της Πέγειας και στην Χερσόνησο Ακάμα. Εκεί, σε Συνέντευξη Τύπου στα Κυπριακά ΜΜΕ, ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, αναφέρθηκε στην υπερβολικά ταχύτατη οικοδομική ανάπτυξη της περιοχής σε βάρος του περιβάλλοντος και τόνισε ότι πρέπει να αναζητήσουμε και κυρίως να εφαρμόσουμε ένα άριστο μέτρο οικοδομικής ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “εάν υπερβούμε τα όρια υπάρχουν αντίστροφοι φόβοι. Αντί να βοηθήσουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, τελικά να οδηγήσουμε σε μια ανάπτυξη που κάποτε καταρρέει”.
 
Τέλος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κύπρο, ο Υφυπουργός είχε επίσης παράλληλες συναντήσεις με συλλογικότητες, σωματεία, φορείς εθελοντών με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, που ευαισθητοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος.