ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΠ ΣΕ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ - ΨΑΘΑ - ΒΙΛΙΑ

Τετ, 03/02/2016

Με πρωτοβουλία της ΣΓ της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας διοργανώθηκε εκδήλωση στα Βίλια Αττικής, το Σάββατο 30 Φεβρουαρίου 2016. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσκεψη μελών της Παναττικής Γραμματείας και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ιάκωβου Γκανούλη στις ακτές της Ψάθας και του Πόρτο-Γερμενού, προκειμένου να διερευνηθεί, από πλευράς περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, η συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση  στην  οποία Ελληνική εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει ιχθυοτροφείο. Παρά το γεγονός, ότι η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη λάβει σχετική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (δεν γνωρίζουμε την σχετική περιβαλλοντική μελέτη), οι κάτοικοι θεωρούν, ότι οι υδατοκαλλιέργειες θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ποιότητα του νερού του κόλπου που είναι από τις ελάχιστες εναπομείνασες καθαρές θάλασσες της Αττικής.

Επιτόπια παρατήρηση πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της Ε. Μπότση και στον υδροβιότοπο της Ψάθας (παραλία Ψάθας), σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πουλιών προς τις ακτές της Β. Αφρικής, ο οποίος απειλείται από οικοπεδοποίηση και ρύπανση.

Στην εξόρμηση συμμετείχαν από πλευράς Οικολόγων Πράσινων, η Ε. Μπότση (Επιστ. Συνεργάτης του Βουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά, ο οποίος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την αδειοδότηση ιχθυοτροφείου στο Πόρτο-Γερμενό), ο Χ. Πατσός και τα μέλη της Παναττικής  Γραμματείας  Δ. Χρυσαφίδης, Μ. Βώκος και Δ. Κουρτέσης, ενώ από πλευράς Υπ. Περιβάλλοντος ο Ε.Γ Ιάκωβος Γκανούλης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Βιλίων παρουσία της Δημάρχου Γιάννας Κριεκούκη, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, δημοτικών συμβούλων, του τοπικού συμβουλίου Αττικής, τοπικούς φορείς και κατοίκους.

 

Ομιλητές ήταν οι:

  • Δημήτρης Χρυσαφίδης με θέμα εισήγησης: «Η σημασία των υγροτόπων: η περίπτωση της Ψάθας»
  • Ιάκωβος Γκανούλης με θέμα εισήγησης:  «Υδατοκαλλιέργειες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις»

Τη συζήτηση συντόνισε η Έλενα Μπότση.

Η Γιάννα Κριεκούκη, Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας τόνισε την αναγκαιότητα της προστασίας της θαλάσσιας περιοχής του Κορινθιακού κόλπου και ιδιαίτερα του Πόρτο-Γερμενού γιατί αποτελεί μοναδικό σημείο ομορφιάς της φύσης στην Αττική με σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον και κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες λουόμενους.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου εθίγησαν σημεία και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Πιο συγκεκριμένα:

 

Πόρτο-Γερμενό – ιχθυοκαλλιέργειες:

 ·         Η Περιβαλλοντική μελέτη (ΜΠΕ) έχει τρωτά σημεία.

·         1. Δεν υπάρχει προσβασιμότητα στο σημείο της εγκατάστασης,

·         2. Οι αναφερόμενοι κύριοι ανατολικοί άνεμοι που πνέουν είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί οι κύριοι άνεμοι είναι οι δυτικοί με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα μεταφοράς αποβλήτων της ιχθυοκαλλιέργειας προς την περιοχή των λουομένων.

·         Τονίστηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης ακλόνητων επιχειρημάτων που να δικαιολογούν το πώς γίνεται ανεκτή η διπλανή εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών και όχι η συγκεκριμένη.

·         Στο βαθμό που οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν αποτελούν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά οχλούσα δραστηριότητα πρέπει να προταθούν ζώνες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να υποδεχθούν ιχθυοκαλλιέργειες (αλλαγή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου), ενώ άλλες, πιο ευαίσθητες, όπου δεν θα επιτρέπεται τέτοια δραστηριότητα.

·         Πρέπει να συλλεχθούν βιβλιογραφικά στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

·         Η κ. Μουτάφη (εκπρόσωπος συλλόγου) δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει συγκεκριμένες πληροφορίες στην Π.Γραμματεία των Ο/Π σχετικές με το θέμα.

·         Απαιτείται υδροδυναμική μελέτη (δ/νση ανέμων, θαλάσσιων ρευμάτων κλπ.) σε περιπτώσεις έγκρισης εγκαταστάσεων όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες.

·         Υπάρχει πρόταση της Greenpeace για χαρακτηρισμό του κόλπου σε θαλάσσιο πάρκο, περιοχή Natura (την προηγούμενη μέρα εμφανίστηκε για 2η φορά φάλαινα ενώ κητοειδή εμφανίζονται πολύ συχνά στην θαλάσσια περιοχή).

·         Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ήδη πολύ επιβαρυμένος από την λειτουργία του εργοστασίου της Αλουμίνας και ειδικότερα ο κλειστός κόλπος του Πόρτο-Γερμενού από ιχθυοτροφείο που λειτουργεί από δεκαετίας στις Αλκυονίδες Νήσους.

·         Εκκρεμεί προσφυγή κατά της υλοποίησης του έργου στο ΣτΕ ( τίθεται επίσης θέμα αξιοπιστίας της υπόψη εταιρείας πέραν της ελλιπούς περιβαλλοντικής μελέτης)

  • Υπάρχει θέμα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η οποία ενέκρινε την υλοποίηση του έργου ( Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ποιος ασκεί και είναι υπεύθυνος τελικά για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας).
  • Ιδιοκτήτης παραθαλάσσιου εστιατορίου κατήγγειλε ότι υπάρχουν σωλήνες αποβλήτων εστιατορίων που καταλήγουν στη θάλασσα. Δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και οι χρησιμοποιούμενοι βόθροι δεν είναι στεγανού τύπου.

Υγροβιότοπος Ψάθας

·         Ο υγροβιότοπος της Ψάθας κινδυνεύει από οικοπεδοποίηση. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να περιληφθεί στη λίστα των προστατευόμενων περιοχών (συνθήκη Ramsar).

·         Για τον βιότοπο της Ψάθας έγινε φανερό ότι όλοι συμφωνούν ότι αξίζει προστασίας ενώ μια τέτοια προστασία θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες και σχολεία για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ελατοδάσος του Κιθαιρώνα με τον Ε.Γ. Ι.Γκανούλη και παρατήρηση του αιολικού πάρκου στη κορυφογραμμή του Κιθαιρώνα συμφερόντων Μυτηλιναίου.

 

Η Σ.Γ. Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής