ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ TERRY REINTKE ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

της Έλενας Μπότση, Επ.Συνεργάτης Γιώργου Δημαρά

Την Παρασκευή, 17.7.2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο του Περάματος από την Ευρωβουλευτή των Γερμανών Πρασίνων Terry Reintke, συνοδεία των μελών των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνας Ευθυμιάτου, Γιώργου Δημητρίου, Μαρίας Πετεινάκη, Έλενας Μπότση. Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο συνεργάτης του, μας υποδέχτηκε σε πολύ φιλικό κλίμα και μας έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Ο Δήμος Περάματος αποτελεί μία μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Η περιοχή κατοικήθηκε κατ' αρχήν από πρόσφυγες της Μ. Ασίας και Κων/λης και στη συνέχεια από εσωτερικούς μετανάστες, προερχόμενους από νησιά που έβρισκαν εργασία στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στα πολυάριθμα συνεργεία και εργαστήρια που απασχολούσαν εξειδικευμένους εργάτες, πχ. καραβομαραγκούς, σιδεράδες, ταργανάδες για τα ξύλινα σκαριά κ.ά. Το κλείσιμο των ναυπηγείων λόγω της παράνομης κρατικής χρηματοδότησής τους και η εισαγωγή πλοίων νέας τεχνολογίας οδήγησαν το εργατικό δυναμικό του Περάματος (τεχνίτες, κατασκευαστικός τομέας-οικοδομή) στην ανεργία και τις οικογένειές τους στην ανέχεια.

Ο Δήμος αριθμεί 25.000 επισήμως εγγεγραμμένους κατοίκους που ανεπίσημα (ετεροδημότες) φτάνουν τις 65.000. Στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη απασχολούνταν 25.000 εργάτες και άλλοι 15.000 στα διάφορα εργαστήρια.

Λόγο έκανε για τα τεράστια προβλήματα ανεργίας (90% στη Ναυπηγοεπισκευαστική και 100% στον κατασκευαστικό τομέα) ως αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης και του κλεισίματος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού και αυθαίρετων κατοικιών και ανόδου του φασισμού και της ΧΑ

Έως το 1977 λειτουργούσε τραμ που ένωνε το Πέραμα με τον Πειραιά που ως γνωστόν καταργήθηκε επί Καραμανλή. Έκτοτε η σύνδεση του Περάματος με τον Πειραιά και την Αθήνα είναι ελλιπής οδηγώντας την περιοχή στην απομόνωση.

Το Πέραμα αποτελεί κοινότητα από το 1934 και παραθεριστικό τόπο για τους Αθηναίους και τους Πειραιώτες.

Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή είναι μεγάλες, διαθέτει υπερσύγχρονο ολυμπιακό κολυμβητήριο το οποίο παραμένει κλειστό για τους κατοίκους, λόγω έλλειψης χρημάτων συντήρησης από τον Δήμο. Στο ίδιο σημείο έχει κατασκευαστεί ανοιχτό δημοτικό θέατρο “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ” (Τέρμα Περάματος, τηλ. 210.4414700) με ωραιότατη θέα, το οποίο θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις από φέτος το καλοκαίρι, πρόγραμμα εδώ: http://www.piraeuspress.gr/piraeus/agios-ioannis-rentis/29507/theatro-mi....

Ταυτόχρονα ένα μεγάλο κτιριακό δυναμικό που παραμένει ανενεργό και ανεκμετάλλευτο θα μπορούσε να γίνει χώρος τέχνης και να φιλοξενεί εκθέσεις ή να προσφέρει εργαστήρια σε καλλιτέχνες.

Ενόψη της υποψηφιότητας του Πειραιά για πολιτιστική πρωτεύουσα το 2020 που συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Δήμος Περάματος θα μπορούσε να προσφέρει χώρους και υπηρεσίες.

Η επαναλειτουργία του Περάματος για την κατασκευή ακτοπλοϊκού στόλου αποτελεί παραμένει προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος εστίασε το πρόβλημα στο ότι το κράτος βλέπει τους Δήμους ως κοινωφελείς οργανισμούς και όχι ως επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δικούς τους πόρους. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Περάματος είναι η αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, επειδή λόγω χρεών του προς το Δημόσιο δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Σε αυτό το σημείο ζήτησε από την Ευρωβουλευτή να εισηγηθεί αλλαγή στη νομοθεσία, ώστε υπερχρεωμένοι Δήμοι να εντάσσονται σε προγράμματα και να μην είναι καταδικασμένοι σε οικονομική ασφυξία και περεταίρω υπανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, που εκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, φωτογράφος στο επάγγελμα, ήδη έχει καταφέρει παρά τις δυσκολίες να διαχειριστεί τα οικονομικά του Δήμου, ώστε να διασφαλίζει την απαραίτητη φορολογική ενημερότητα και να ενταχθεί σε διαρθρωτικά προγράμματα.

Ωστόσο, το νέο ΕΣΠΑ δυσχεραίνει την κατάσταση για τους μικρούς και φτωχούς Δήμους, είναι πολύ αυστηρό με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, δέχονται μόνο έτοιμες μελέτες και οι ΜΟΔ με μειωμένο προσωπικό αρνούνται πλέον να αναλάβουν μελέτες για προτάσεις Δήμων.

Άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες είναι η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών (π.χ. το πρόγραμμα "Επιχειρηματική Ευκαιρία" http://www.plan.gr/prog-epixeirimatiki-efkairia-100 πάγωσε λόγω κλεισίματος των τραπεζών), η έλλειψη εγγύησης από πλευράς των Δήμων και η γραφειοκρατία. Ο Δήμος Περάματος έχει έτοιμες 5 προτάσεις για συνεταιρισμούς γυναικών που δεν μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχει ανάγκη τεχνικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους μικρούς Δήμους.

Ένα πρόσθετο σοβαρό εμπόδιο στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων από Δήμους είναι η δυσχερής πρόσβαση στην πληροφόρηση (δεν εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δημοσιότητας).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Κοινωνικό παντοπωλείο, Κοινωνικό εστιατόριο, Κοινωνικό φροντιστήριο, δεκατιανό για τους μαθητές, επίδομα ενοικίου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ για επισιτιστική και υλική συνδρομή (ΤΕΒΑ, Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων, αρμόδια η Αναπλ.Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου - Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προϋπολογισμός 320 εκατ.€).

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ TERRY REINTKE

Η Ευρωβουλευτής έθεσε ερωτήματα, για το αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς πόρων από εύπορους σε πιο φτωχούς Δήμους και η απάντηση ήταν ότι γίνεται μεταφορά πόρων από την Περιφέρεια προς τους Δήμους μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων (η Περιφέρεια Αττικής αριθμεί 68 Δήμους).

Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας με το οποίο ασχολείται ιδιαίτερα και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Εγγυήσεις για τη Νεολαία" (Youth Guarantee, http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1079&langId=el) για νέους έως 25 ετών με ευκαιρίες μαθητείας, επανεκπαίδευσης, εργασίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο αισιόδοξο μήνυμα των δομών αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί μέσα από την κρίση στην Ελλάδα, ότι στόχος δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά η αύξηση του ΑΕΠ, η ακραία απελευθέρωση των αγορών και των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που επιχειρείται στις μέρες μας και ανέφερε ότι "πρέπει να δώσουμε τοπικές μάχες και να ενώσουμε τα επιτυχημένα τοπικά πάζελ, να δουλέψουμε για μία πράσινη οικονομία από τα κάτω".