ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21). Ελληνική εκπροσώπηση και θέσεις της Ελλάδας

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2015

                ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό

                           Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP21). Ελληνική εκπροσώπηση και θέσεις της Ελλάδας»

 

Στις 30.11.2015 έως και τις 11.12.2015 θα φιλοξενηθεί στο Παρίσι η 21η Σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21). Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρους περίπου 40.000 συμμετέχοντες στους οποίους περιλαμβάνονται εθνικές αντιπροσωπείες, παρατηρητές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Στις 23.10.2015 ολοκληρώθηκαν στη Βόννη, με τη συμμετοχή 196 χωρών αλλά χωρίς τη συμμετοχή Ελληνικής Αντιπροσωπείας, οι συναντήσεις και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή και τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ “COP21”.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αδιαμφισβήτητες και ορατές σε όλα τα φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα, τις ηπείρους και τους ωκεανούς. Η COP21 αποτελεί μια κρίσιμη Διάσκεψη που θα οριστικοποιήσει τους νέους στόχους για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που θα αντικαταστήσουν τους στόχους που έθετε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μεταξύ άλλων κάθε χώρα οφείλει να συνεισφέρει, δίνοντας στη δημοσιότητα τη δική της συμβολή σε εθνικό επίπεδο (Εθνικά Επιλεγμένες Συνεισφορές ή IDDCs) πριν την πραγματοποίηση της Διάσκεψης.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πώς αξιολογεί τις επιδόσεις της χώρας σε ό, τι αφορά στην πορεία επίτευξης των στόχων για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία για υιοθέτηση από την Ελλάδα πιο φιλόδοξων και συγκεκριμένων στόχων από εκείνους που της αντιστοιχούν στο πλαίσιο του πρόσφατου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ για το 2030; Πότε θα δώσει στη δημοσιότητα Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, συμβατό με τους δεσμευτικούς στόχους για το 2030 και την πολιτική απόφαση των αρχηγών κρατών για το 2050;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Δημαράς Γιώργος