Το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012 – 2014 της Περιφέρειας Αττικής

Πέμ, 13/09/2012

Στη 27η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κύριο θέμα ήταν το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής τα έτη 2012 – 2014.

Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός αγορητής της Αττικής Οικολογικής Απάντησης Γιώργος Δημαράς, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για τους οικολόγους το επιχειρησιακό : πρόγραμμα της Περιφέρειας πρέπει να εξυπηρετεί τους παρακάτω σκοπούς:

  1. Την προστασία της φύσης και την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων 
  2. Τη μείωση της σπατάλης ενέργειας και την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα 
  3. Τον προσανατολισμό των επενδύσεων σε κατεύθυνση βιωσιμότητας 
  4. Την στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων μέσα στην οικονομική κρίση
  5. Την κοινωνική οικονομία που βοηθάει την κοινωνική συνοχή και δίνει λύσεις διεξόδου μέσα στην κρίση.

Συνέχισε λέγοντας ότι για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών για τη διατήρηση και προστασία της γεωργικής γης προβλέπεται η διάθεση μόνο 320.000 ευρώ, ποσοστό μικρότερο του 0,1% ! και για εγγειοβελτιωτικά έργα η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 20.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μηδενική, σε αντιδιαστολή με τη δαπάνη για όμβρια και αντιπλημμυρικά έργα, που προβλέπεται το τεράστιο ποσό των 69.162.000 ευρώ..

Πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται κανένα έργο αποθήκευσης και εξοικονόμησης των νερών της ίδιας της Αττικής για άρδευση και ύδρευση.

Στη συνέχεια παρατήρησε ότι για εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπεται μόλις το ποσό των 555.000 ευρώ, ποσό απαράδεκτα μικρό, ειδικά σε περίοδο κλιματικής αλλαγής σε μια περιοχή με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. 

Παρατήρησε ότι για ανάπτυξη μέσων σταθερής τροχιάς διατίθενται 100.000 ευρώ, ποσό ελάχιστο και μάλιστα σε σύγκριση με τα 61.835.000 ευρώ που διατίθενται για έργα οδοποίιας, οπότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κατεύθυνση βιώσιμης κινητικότητας

Υπογράμμισε το γεγονός ότι για τη δημιουργία ΧΥΤΑ θα ξοδευτεί κονδύλι 24 φορές περισσότερο από αυτό που θα δαπανηθεί συνολικά για την ανακύκλωση.

Επίσης ζήτησε την αναζωογόνηση αστικών περιοχών με ορθό τρόπο π.χ. με ανάπλαση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων της Περιφέρειας με σωστή κι οικονομική διαχείριση.

Ακόμη είπε ότι το συνολικό κονδύλι για ΑΜΕΑ- ΡΟΜΑ – ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ – ΑΝΕΡΓΟΥΣ είναι μικρό – μόλις 4.135.000 ευρώ και ότι πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ. 

Για τον τομέα του πολιτισμού υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική για τον πολιτισμό κι όχι μερικές σκόρπιες εκδηλώσεις.

Τέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

Τελικά επειδή δεν κάνουμε προτάσεις στον αέρα ζητάμε να μεταφερθούν κονδύλια από οδοποιία, από κτήρια, από αντιπλημμυρικά, στους τομείς διαχείρισης υδάτων, προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας καλλιεργήσιμης γης, οικονομία ενέργειας και στήριξης των φτωχών και αδυνάτων.

Αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να ψηφιστεί από την παράταξη των οικολόγων. Η Αττική Οικολογική Απάντηση ψηφίζει όχι.