Έναρξη εργασιών της συνάντησης του προγράμματος καταγραφής των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου από τον ΥφΠΕΝ Γ.Δημαρά

Πέμ, 07/02/2019

 

Ο ΥφΠΕΝ Γ. Δημαράς στην συνάντηση του διασυνοριακού προγράμματος καταγραφής και προστασίας των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου “WetMainAreas”

 

 

 

Την έναρξη της διήμερης τεχνικής συνάντησης (Workshop) των εταίρων του διασυνοριακού προγράμματος καταγραφής των υγροτόπων της Βαλκανικής Μεσογείου (WetMainAreas - INTERREGBalkanMed) πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς την Τετάρτη 6 Φεβροαυρίου 2019.

 

Στο έργο αυτό συμμετέχουν (4) χώρες της Βαλκανικής, η Ελλάδα, που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος του monitoring και την κατασκευή ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Βουλγαρία που είναι συντονιστής του έργου, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Εκ μέρους της Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και ΥγροτόπωνΚΒΥ) καταρτίζει, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ, λεπτομερή απογραφικό κατάλογο με φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους με έκταση έως και ένα στρέμμα. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στην Κεντρική Μακεδονία απογράφηκαν πάνω 188 φυσικοί υγρότοποι και 266 τεχνητοί (συνολικής έκτασης 43.534 εκτάρια). Εξ’ αυτών οι 335 υγρότοποι συνολικής έκτασης 3.370 εκτάρια (144 φυσικοί και 191 τεχνητοί) βρίσκονται εκτός περιοχών NATURA 2000 και συνιστούν πράσινες υποδομές και νησίδες βιοποικιλότητας.

 

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των τύπων οικοτόπων και των απειλούμενων ειδών πανίδας που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, της διαχείρισης των υδάτων και των πλημμυρών και του χωρικού σχεδιασμού ευρύτερα.

 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καταγραφή υγροτόπων που βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών δημιουργώντας ενιαίους διαδρόμους προστασίας που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα.

 

Ο ΥφΠΕΝ Γ.Δημαράς αναφερόμενος στη βιωματική σχέση του με υγροτοπικά τοπία, προερχόμενος από την περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ως Οικολόγος πολιτικός της Κυβέρνησης στην προστασία των υγροβιοτόπων, ευχαριστώντας με την ευκαιρία αυτή το ΕΚΒΥ και ιδιαίτερα την Ελένη Φυτώκαγια την εξαίρετη συνεργασία, λέγοντας τα εξής.

 

Σαν οικολόγος πολιτικός, μέλος των Οικολόγων Πράσινων συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανα έναν μεγάλο αγώνα, ως Βουλευτής, πριν ακόμα γίνω Υφυπουργός Περιβάλλοντος,ώστε να προστατευτούν από το ΥΠΕΝ οι 15 μεγάλοι υγρότοποι της Αττικής κατ’αρχήν που έχουν χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας. Με αφορμή προσπάθειες οικοπεδοποίησης και καταστροφής των υγροτόπων της Ψάθας και των Λεγραινών στην Αττική καταφέραμε να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, οικονομικά συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις σε διοίκηση και αυτοδιοίκηση.

 

Με τη βοήθεια, την τεχνογνωσία, αλλά και το πάθος για τη δουλειά τους διακεκριμένων επιστημόνων, όπως της Ελένης Φυτώκα, αλλά και συνεργατών της Περιφέρειας Αττικής (Δ/νση Περιβάλλοντος), καθώς επίσης και ευαίσθητων πολιτών, καταφέραμε να προστατεύσουμε αυτούς τους υγροτόπους με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 54 «Προστασία των υγροτόπων Αττικής» στον ν. 4559/18 ), αλλά και το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς κάτι ακόμα, ότι όταν πολιτική, επιστήμη και κοινωνία πολιτών συνεργάζονται έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία των υγροτόπων όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για τον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη σταθεροποίηση των ακτών που κινδυνεύουν από διάβρωση, τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της συγκράτησης ιζημάτων και τοξικών ουσιών, την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός), τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης. Παρότρυνε, τέλος τους ερευνητές, τα πολύτιμα συμπεράσματα ανάλογων προγραμμάτων να μην μένουν σε κλειστά γραφεία ινστιτούτων και υπηρεσιών, αλλά να κοινοποιούνται στην κοινωνία, διότι χωρίς τη συμβολή των πολιτών δεν είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος.

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#search/helenf%40ekby.gr?projector=1

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#search/helenf%40ekby.gr?projector=1

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#search/helenf%40ekby.gr?projector=1