ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ-ΙΩΑΝΝΗ ΨΑΘΑΣ

Τετ, 27/04/2016

Μετά από επικοινωνία του Οικολόγου Βουλευτή Γιώργου Δημαρά με την Μητρόπολη Μεγάρων & Σαλαμίνας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίνο ξεκίνησαν με καθυστέρηση δύο ετών οι εργασίες αναστήλωσης του μεσαιωνικού εξωκκλησιού του Αγίου-Ιωάννη Ψάθας (1.600μ.Χ.) που βρίσκεται στον παραλιακό νομαρχιακό δρόμο Ψάθας-Αλεποχωρίου. Το γραφικό εξωκκλήσι με σημαντικές αγιογραφίες που πρόκειται να αποκαλυφθούν από τις εργασίες συντήρησης, είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό του 1981 που είχε επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους, ενώ σε συνδυασμό με το ελώδες έδαφος της λιμνοθάλασσας της Ψάθας, είχε πληγεί η στατικότητα του κτηρίου με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

Η αναστύλωση του ναού γίνεται στα πλαίσια πενταμερούς προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας (2012), της Περιφέρειας Αττικής, της Μητρόπολης Μεγάρων & Σαλαμίνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του αναδόχου της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Πολιτισμού αμισθί μελέτης του Ιωάννη Λάζου, κατά την οποίαν εγκρίθηκε ποσό δαπάνης ύψους 267.000€ από πόρους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ο Γιώργος Δημαράς με την πρότερη ιδιότητά ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και την σημερινή ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έβαλε ως προτεραιότητα της δράσης του την χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων, όπως έγινε με την αναθεώρηση της σύμβασης του πολεοδομικού σχεδίου Βιλίων και τη νέα ανάθεση με πολύ χαμηλότερο κόστος από το αρχικό. Ταυτόχρονα, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του, τόσο για την προστασία του φυσικού, όσο και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η περιοχή της Ψάθας περιλαμβάνει, εκτός από σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία που χρειάζονται προστασία, έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής με σημαντική ορνιθοπανίδα και αμφίβια ζωή, η ανάδειξη της οποίας μπορεί να οδηγήσει την περιοχή σε ήπια ανάπτυξη και να την αναδείξει σε σημαντικό προορισμό για περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό τουρισμό.