Το εναλλακτικό σχέδιο της οικολογίας για την οικονομία είναι η μόνη βιώσιμη απάντηση

Τρί, 04/07/2017

 Γιώργος Δημαράς:

 

Το εναλλακτικό σχέδιο της οικολογίας για την οικονομία

 είναι  η μόνη βιώσιμη απάντηση

Στη σημασία της εναλλακτικής πρότασης της οικολογίας για την έξοδο από την κρίση, αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση με το δημοσιογράφο Θ.Σιαφάκα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ο Γ.Δημαράς υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα: να μπορεί να ζεί με εκείνα που παράγει και όχι ξοδεύοντας πάνω από τις δυνατότητές της. Στοίχημα για την κυβέρνηση, αποτελεί πλέον, μια ανάπτυξη σε δίκαιη και βιώσιμη κατεύθυνση που να διασφαλίζει τη συνοχή της κοινωνίας και την οικοδόμηση μιας οικονομίας σε υγιείς και στέρεες βάσεις. Στη συνέχεια τόνισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, όπως οι υποδομές, η όμορφη φύση και η βιοποικιλότητα, αλλά και στην ανάγκη να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα αυτά, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η σημερινή κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός δρόμος, ο Γ.Δημαράς τόνισε ότι η πολιτική οικολογία διαθέτει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία. Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης,  με βασικούς άξονες την κοινωνική οικονομία  αλλά και την κυκλική οικονομία, της οποίας βασική αρχή είναι ότι δεν πετάμε τίποτα, αλλά αντίθετα όλα τα υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία.

Ο Γ.Δημαράς τόνισε ότι οι πόροι του πλανήτη είναι πεπερασμένοι και ο καταναλωτισμός σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό των τελευταίων δεκαετιών επιβάλλουν να κινηθούμε σε διαφορετικό προσανατολισμός εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε προοπτική επιβίωσης για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.

 Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στον πλανήτη Γή προστίθεται ένα δισεκατομμύριο πληθυσμού κάθε 13 χρόνια. Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, ο πληθυσμός ήταν περίπου 250-280 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι να γίνει ένα δισεκατομμύριο πέρασαν 1.850 χρόνια.  Όταν γεννήθηκα εγώ ήμασταν 2,5 δισεκατομμύρια και τώρα στην διάρκεια μιας ζωής είμαστε 7,5 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα που θέτει η οικολογία και είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε τον εναλλακτικό δρόμο που προτείνει ως το μόνο βιώσιμο δρόμο για τον πλανήτη».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Δημαρά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ  εδώ