Εκστρατεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη της Ελλάδας κάνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

Τρί, 30/06/2015

Ζητούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μια δίκαιη λύση

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα με   ανακοινώσεις του στις (29.6.2015) και στις 21.6.2015 αναφέρει:

«Σεβόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να έχουν το δικό τους λόγο για το πού θέλουν να πάνε, και αναγνωρίζουμε ότι το ελληνικό κόμμα-μέλος μας (οι Οικολόγοι Πράσινοι) έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος.» 
 Προτείνουν:
1. Τέλοςτης ασφυκτικής λιτότητας, δηλαδή να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και να αφεθεί η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος που συμφωνήθηκε.
2.  Να γίνει πράξη  με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, και ιδίως εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πορεία προώθησης μιας νέας οικονομικής δυναμικής.
3. Άνοιγμα του δρόμου προς ένα σχέδιο μείωσης του χρέους.
4. Βοήθεια για μαζικές επενδύσεις, ιδίως στους τομείς της βιώσιμης οικονομίας.

Παράλληλα οι Συν-Πρόεδροι της Ευρωομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Rebecca Harms και Philippe Lamberts μετά τη συνδιάσκεψη των προέδρων των ευρω-κοινοβουλευτικών ομάδων που έγινε χθες (29.6.2015) τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και δήλωσαν:

«Για την ομάδα των Πρασίνων-EFA, η προστιθέμενη αξία αυτής της συνόδου κορυφής είναι να συγκεντρώσει όλα τα μέρη γύρω από το τραπέζι, και κατά κύριο λόγο να αλλάξει την κατάσταση με τη συμμετοχή και την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα επενδυτικό σχέδιο χωρίς το οποίο είναι αυταπάτη να φανταστούμε μια οικονομική ανάκαμψη. Χωρίς αυτά τα δύο βασικά σημεία, οι Έλληνες απλά θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ δύο κακών.»
Παράλληλα τα εθνικά πράσινα κόμματα της Ευρώπης λαμβάνουν πρωτοβουλίες υπερ της
Ελλάδας, καλούν τις κυβερνήσεις τους να επανεξετάσουν την στάση τους και
συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για την Ελλάδα. 

Σας επισυνάπτουμε ενημερωτικό δελτίο ανακοινώσεων των Πρασίνων απ’ όλη την Ευρώπη.

 

Οι Πράσινοι στο πλευρό της Ελλάδας!

 

Το Φεβρουάριο του 2015 η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο είχε καταθέσει τις προτάσεις της για μια βιώσιμη λύση για το Ελληνικό χρέος. [Ολόκληρη η πρόταση εδώ.]

 

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα σε χθεσινή τους ανακοίνωση(29.6.2015) αναφέρουν:

«Σεβόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να έχουν το δικό τους λόγο για το πού θέλουν να πάνε, και αναγνωρίζουμε ότι το ελληνικό κόμμα-μέλος μας (οι Οικολόγοι Πράσινοι) έχει ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος.» 
Και προτείνουν:
1. Τέλος της ασφυκτικής λιτότητας, δηλαδή να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και να αφεθεί η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος που συμφωνήθηκε.
2. "Get real" με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, και ιδίως εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πορεία προώθησης μιας νέας οικονομικής δυναμικής.
3. Άνοιγμα του δρόμου προς ένα σχέδιο μείωσης του χρέους.
4. Βοήθεια για μαζικές επενδύσεις, ιδίως στους τομείς της βιώσιμης οικονομίας.
[Για την ανακοίνωση της 29.6.2015 πατήστε εδώ. Για την ανακοίνωση της 21.6.2015 πατήστε εδώ (αγγλικά).]   
Σε όλη την Ευρώπη οι Πράσινοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας ο καθένας με λιγότερα περισσότερο συγκρουσιακά χαρακτηριστικά: 
·         Οι Γερμανοί Πράσινοι καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης τους. Σε πρόταση που κατέθεσαν στις 16.6.2015 στο Γερμανικό Κοινοβούλιο πρότειναν σειρά μέτρα για μια βιώσιμη έξοδο για την Ελλάδα. Στην πρόταση αυτή πρότειναν: α. τα πρωτογενή πλεονάσματα να κατευθυνθούν σε επενδύσεις και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους, β. Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης να αναλάβει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020 μέσω ενός τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος που δεν θα αυξήσει το Ελληνικό χρέος, γ. να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, δ. αναδιάρθρωση του χρέους, ε. να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης οι εκλεγμένοι ευρωπαϊκοί θεσμοί   (όπως το ευρωκοινοβούλιο) έναντι των οικονομικών μη εκλεγμένων θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ.). [Ολόκληρη η πρόταση εδώ (αγγλικά).]
·         Οι Γάλλοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους στηρίζουν την επιλογή της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα και τονίζουν ότι η απάντηση του ελληνικού λαού μπορεί να σημάνει το τέλος του τελεσιγράφου των τεχνοκρατών. [Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ (γαλλικά).]
·         Στη Βρετανία οι Άγγλοι Πράσινοι τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδας τονίζοντας την αποτυχία των προγραμμάτων. [Διαβάστε άρθρο της Αγγλίδας Πράσινης Ευρωβουλευτή CarolineLucasεδώ (αγγλικά).]                                                                                                                    Οι δε Σκωτσέζοι Πράσινοι  στηρίζουν το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα ως μια διέξοδο ενάντια στα καταστροφικά μέτρα που επέβαλαν μια πενταετία τα μνημόνια. [Διαβάστε την ανακοίνωση των Σκοτσέζων Πράσινων εδώ (αγγλικά).]  
·         Οι Κύπριοι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές τάσσονται υπέρ της στάσεως της κυβέρνησης. [Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.]
  • Ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος Πράσινος Χρήστος Δουλκερίδης, πρώην υπουργός του κρατιδίου των Βρυξελλών κατηγόρησε τον Γιούνκερ ότι με τη χθεσινή δήλωση του: “..Επέλεξε ξεκάθαρα την μια πλευρά, αυτή των δανειστών, αυτή αυτών που τον όρισαν στην θέση του. Έκανε όμως και κάτι χειρότερο από αυτό. Σκόπιμα αποφάσισε να στείλει ένα ψεύτικο μήνυμα προς τους Έλληνες: αν πούνε όχι στο δημοψήφισμα, θα είναι εκτός Ευρώπης. Θα μπορούσε κάλλιστα να πει ευθέως ότι είχε αποφασίσει (για λογαριασμό ποιου; στο όνομα τίνος;), ότι όλα τελείωσαν για την σημερινή Ελληνική κυβέρνηση. Ότι πια επιθυμεί μία νέα κυβέρνηση. Με ποιον? με εκείνους που είναι πραγματικά ένοχοι και υπόλογοι για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και την οικονομία της, δηλαδή τους  συντηρητικούς φιλελεύθερους και τους σοσιαλιστές συμμάχους τους; Ή ακόμη χειρότερα την Χρυσή Αυγή;»
·         Σε όλη την Ευρώπη οι Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Βέλγοι, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί, Ιρλανδοί και άλλοι Πράσινοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις υπέρ της Ελλάδας και καλούν τις κυβερνήσεις τους να αλλάξουν στάση. 
Τέλος και οι Ευρωπαίοι Νέοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την πολιτική της Τρόικα καλώντας τους να βγουν από τα στείρα γραφεία τους και να αντιμετωπίσουν την πραγματική ζωή σταματώντας την αδιέξοδη, ουτοπική και καταστροφική πολιτική τους. [Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.]