ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Παρ, 30/09/2016

29.9.2016

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

για την ένταξη των επιχειρήσεων του νερού στο υπερταμείο

 

 

Τι διεκδικήσαμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και ως οικολόγοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Τι δεν θα ψηφίζαμε;

 

Τα δεδομένα από τον προηγούμενο νόμο (Παράρτημα Γ) ήταν ότι:

  1. Θα μεταβιβάζονταν στο υπερταμείο έξι επιχειρήσεις (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΔΕΗ) σε δεύτερη φάση.
  2. ΟΙ εταιρίες ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ ήταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (η πρώτη εξ ολοκλήρου, η δεύτερη κατά μεγάλο ποσοστό). Στο ΤΑΙΠΕΔ δεν έπρεπε να μείνουν γιατί όλες οι επιχειρήσεις προορίζονται για πώληση και τα έσοδα θα πάνε στο σύνολό τους στους δανειστές.

 

Το ζητούμενο για τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, τους δύο βουλευτές τους και τους πολίτες, ήταν να υπάρξει δέσμευση (νομική) για να μην πωληθούν οι δύο μεγάλες εταιρίες ύδρευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (που υπάγονται στο υπερταμείο) σε κάποια μεγάλη εταιρία που θα λειτουργούσε μονοπωλιακά, στη διαχείριση και τιμολογιακή πολιτική του νερού.

 

Το ζητούμενο για εμάς δεν ήταν να δημιουργήσουμε προβλήματα στην Κυβέρνηση. Το θέμα μας ήταν η μη πώληση των δύο εταιριών νερού, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και ζητήσαμε να υπάρξει δέσμευση από την εισηγητική έκθεση και το σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου για το δημόσιο έλεγχο του νερού. Η απόφασή μας ήταν να μην ψηφίσουμε το νόμο όπως είχε διατυπωθεί.

 

Με το σχέδιο νόμου όπως διαμορφώθηκε, οι εταιρίας ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν θα πωληθούν, μπορούν όμως να αναδιοργανωθούν και να γίνουν περισσότερο λειτουργικές και αποδοτικές.

 

Εκτιμούμε ότι με την αποφασιστικότητά μας και την πίεση που ασκήθηκε, πετύχαμε το σκοπό μας. Δεν ικανοποιήσαμε βέβαια την επιθυμία της ΝΔ και των επιθετικών της εκφραστών στο κοινοβούλιο να προκαλέσουμε ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Τα νερά απειλούνται εδώ και χρόνια με ιδιωτικοποίηση και θα συνεχίσουν να απειλούνται, είτε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω του υπερταμείου. Είναι σημαντική η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για διατήρηση των υδάτων της χώρας υπό δημόσιο έλεγχο, όμως απαιτείται και η εγρήγορση όλων μας ώστε να υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό του νερού και από ενδεχόμενες μελλοντικές απειλές ιδιωτικοποίησης. Εάν στο μέλλον έρθουν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, οι εταιρίες θα πουληθούν, γιατί αυτή είναι η πολιτική τους.  Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουν οι έλληνες πολίτες.

 

 

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων:

 

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ: «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

  

Στην αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 3, του άρθρου 2, του Κεφαλαίου Β (Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών) του σχεδίου νόμου προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

«Σε κάθε περίπτωση, όπως ρητά αναφέρεται και στον ν. 4389/2016 (Α’ 94)  με τον οποίο συστήθηκε η εταιρεία με την επωνυμία ’’Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε’’, σκοπός της εταιρείας είναι η συλλογική αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και η αποδοτικότερη διαχείρισή τους για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Διευκρινίζεται ότι η αξιοποίηση των επιχειρήσεων του Παραρτήματος Ε΄ σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, την ΕΥΑΘ Α.Ε., σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1906/2014 Ολομ.)». 

 

ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

 

Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και της υποχρέωσης συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις, προστίθεται, μετά το Παράρτημα Δ του Ν.4389/2016 (Α΄94), Παράρτημα Ε ως εξής: (…)».