Δήλωση του Γ.Δημαρά τ. Υφυπουργού Περιβάλλοντος κατά την τελετή παράδοσης του Χαρτοφυλακίου του: "Αφήνω το υπουργείο και το κοινοβούλιο με καθαρή τη συνείδησή μου"

Τρί, 09/07/2019

9 Ιουλίου 2019

Δήλωση του Γ. Δημαρά τ. Υφυπουργού Περιβάλλοντος κατά την τελετή παράδοσης του Χαρτοφυλακίου του:

"Αφήνω το υπουργείο και το κοινοβούλιο με καθαρή τη συνείδησή μου"

 

Παραδίδοντας τη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και τελειώνοντας την κοινοβουλευτική θητεία μου :

Εκτιμώ ότι αφήνουμε έργο στην κοινωνία μέσα από τη συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ 2015 -2019, αλλά και την κοινοβουλευτική μου παρουσία και τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση τους τελευταίους δέκα μήνες:

·       Αποφασιστικές θεσμικές αλλαγές, όπως η αποτελεσματική δρομολόγηση και επιτάχυνση των Δασικών Χαρτών, ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την αποκέντρωση, ο περιορισμός της πλαστικής σακούλας, η Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και τις Ενεργειακές Κοινότητες

·         Θεσμική θωράκιση, επέκταση και εξασφάλιση εργαλείων και πόρων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura και των υγροτόπων,

·         Νέα εργαλεία και διασφάλιση πόρων  υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση

·         Την Εθνική Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή

·         Σημαντικές επιτυχίες στη διαχείριση δημόσιων αγαθών: το νερό και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων  διατήρησαν τον δημόσιο χαρακτήρα και τον σημαντικό ρόλο τους, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών.

 

 Επίσης  από τις πολυπληθείς παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο, στις επιτροπές και την ολομέλεια,  υπερασπίστηκα  τις θέσεις της οικολογίας  σε όλα τα θέματα όπως  Παιδεία,  εκπαίδευση για την αειφορία,  οικονομία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, διαχείριση των  υδάτων, κοινωνική οικονομία, ασφαλιστικό σύστημα, φορολογική πολιτική  κλ.π.

 

Δηλώνω  το “παρών” και σε εγρήγορση ώστε θέματα που δουλεύτηκαν αλλά μένουν ανοιχτά, να προχωρήσουν μέσα από την προσπάθεια να κατανοηθεί η αξία τους για την κοινωνία και το μέλλον της πατρίδας μας  πέραν από πολιτικές διαφορές.

Με  την  πολιτική δραστηριοποίηση των Οικολόγων Πράσινων και βεβαίως μέσα από τις θεσμικές παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα επιδιώξουμε την προστασία της φύσης και των φυσικών πόρων, τη   θεμελίωση βιώσιμης οικονομίας  και δίκαιης κοινωνίας.

 

Παραδίδω έργο στο νέο Υπουργό και τον Υφυπουργό για συνέχεια και ολοκλήρωση ελπίζοντας στη θετική εκτίμηση και ορθή προσέγγιση.

1.         ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:  Το όλο έργο κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Άρχισε η ενοποίηση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.

 

2.         ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Για την βελτίωση και εκσυγχρονισμό των θεσμικών εργαλείων και διαδικασιών,   τον σχεδιασμό - επανασχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης,  με στόχο την αειφορία και ανθεκτικότητα των οικισμών».

 

3.         Έτοιμο  ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ- ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ

              της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών – Λαρίσης

4.         ΚΥΑ για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.

5.         Διυπουργική Επιτροπή για τα ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ.

6.         Έτοιμες Αποφάσεις για τη χρηματοδότηση έργων  στα δάση, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ  υπομέτρα  8.3 και 8.4 .

 

Αλλά και δουλειά βάσης σε άλλα θέματα , όπως ύψη ΝΟΚ σε περιοχές γύρω από Ακρόπολη και σε τομείς υψών Αθηνών κ.λ.π.

 

***  Τα δύο μεγάλα προβλήματα  πολεοδομίας είναι:

 

1.      Εντός σχεδίου: η διαρκής υποβάθμιση τμημάτων των πόλεων που γηράσκουν και καταρρέουν , που δεν αντέχουν στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

2.      Εκτός σχεδίου: Η χαοτική δόμηση , χωρίς σχέδιο, χωρίς δρόμους, χωρίς δίκτυα, χωρίς κοινόχρηστους χώρους , χωρίς εξόδους διαφυγής . Στην πράξη δεν εφαρμόζεται ούτε χωροταξία ούτε πολεοδομία.

 

Θα τολμήσει η νέα κυβέρνηση; 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ