Αριστερά και λαϊκισμός: η αλήθεια είναι ριζοσπαστική

Είναι μεγάλη η ευθύνη για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ να την αναδεικνύει ο λαός πρώτη δύναμη. Βέβαια για να γίνουν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές απαιτείται πραγματική πλειοψηφία στον λαό που να έχει πεισθεί για τις αλλαγές. Δεν φτάνει το 27% του 50% που πήγε να ψηφίσει, για τούτο είναι αναγκαίες ευρύτερες πλειοψηφίες και συμμαχίες.

Το βασικό ζήτημα δεν είναι η Αριστερά να πάρει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αυτοδυναμία ή όχι. Το βασικό είναι να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στην κοινωνία, το κράτος και την οικονομία και να κατοχυρωθούν σε βάθος χρόνου. Εάν η Αριστερά πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή με υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, καλλιεργώντας αυταπάτες στον λαό, θα χάσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των πολιτών και ο κίνδυνος πισωγυρίσματος είναι υπαρκτός.

Η Αριστερά πρέπει να κάνει πρώτα η ίδια έντιμη και ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη της. Να πει ολόκληρη την αλήθεια, να μη χαϊδέψει αυτιά. Η αλήθεια είναι ριζοσπαστική και παιδευτική για έναν λαό που έμαθε στις υποσχέσεις και τα ρουσφέτια των πολιτικών. Τα ριζοσπαστικά λόγια πολιτικών χωρίς την αλήθεια και τον ρεαλισμό είναι πολλαπλώς επικίνδυνα.

Ριζοσπαστικούς λόγους και συνθήματα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα αποτελέσματα, θετικά και αρνητικά, τα βιώσαμε. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναπαραχθεί ανάλογο μοντέλο με εκείνο του ΠΑΣΟΚ-Ανδρέα Παπανδρέου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχουν και ομοιότητες και κυρίως υπάρχει το ίδιο περίπου κοινό που ψήφιζε τότε ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η ίδια νοοτροπία σε μεγάλο μέρος των πολιτών και είναι ενδεικτική η εκλογή διάφορων «αστέρων» της τηλεόρασης στις πρόσφατες εκλογές.

Μια αλήθεια που πρέπει να ακούσει ο λαός από την Αριστερά είναι ότι δικαιοσύνη δεν είναι να αμείβεται ο άριστος, εργατικός και αποδοτικός δημόσιος υπάλληλος το ίδιο με τον αδιάφορο και λουφαδόρο. Οπως είναι αδικία οι κομπιναδόροι τραπεζίτες ή προμηθευτές του Στρατού να κερδίζουν τεράστιες περιουσίες και να κρύβουν τα παράνομα χρήματα σε χώρες του εξωτερικού.

Οπως είναι αδικία οι κληρονόμοι των «κομπιναδόρων» να ζουν πολυτελώς χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν. Οπως είναι αδικία κυκλώματα δημοσίων υπαλλήλων να εκμεταλλεύονται τη θέση τους και να κερδίζουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Ετσι είναι αδικία, έστω άλλης κλίμακας, οι άριστοι επιστήμονες που υπηρετούν στο Δημόσιο να αμείβονται το ίδιο με εκείνους που δεν ενημερώνονται και δεν είναι καλοί στη δουλειά τους. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε στέρεη οικονομία και εξάλειψη της ανεργίας με το 70% των νέων να πηγαίνουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αντί λοιπόν η Αριστερά να τάζει λαγούς με πετραχήλια, ας πει το τι μπορεί να κάνει ως κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ανοιχτά οικονομικά σύνορα, με αποδιοργανωμένη δημόσια διοίκηση και διαλυμένη οικονομία.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία που θα εκτείνεται πέρα από τα όρια της Αριστεράς και θα περιλαμβάνει πολιτικούς σχηματισμούς και έντιμους πολίτες με διάθεση να συμβάλουν στη σωτηρία της χώρας και να υποστηρίξουν σε κάθε επίπεδο ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησής της με άξονες τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μόνο μια συμμαχία ευρείας πλειοψηφίας μπορεί:

Να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα με μέτρα όπως:

  • Αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ.
  • Αλλαγή στο εκλογικό σύστημα που θα υπηρετεί τη δημοκρατία και την αξιοκρατία.
  • Ψήφιση νόμου για τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων.
  • Δίκαιη φορολογία.
  • Τιμωρία των διαπλεκομένων που κλέβουν το δημόσιο χρήμα.

Η κάθαρση στον τομέα έργων και προμηθειών του Δημοσίου είναι αναγκαία για να προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από το σύνδρομο του κρατισμού που τη διακατέχει. Το πρώην σοβιε­τικό μοντέλο πρέπει να είναι αρνητικό παράδειγμα. Καλές κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μεγάλο κράτος. Η αποκέντρωση και η βιωσιμότητα να αποτελέσει κορμό του προγράμματος αλλαγής.

Η δίκαιη λιτότητα (όρος του Μπερλινγκουέρ) και η οικολογία είναι ανάγκη για το ξεπέρασμα της κρίσης και την επιβίωσή μας.