ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ

Παρ, 13/01/2017

Ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, χαιρετίζει την απόφαση του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου για καθολική απαγόρευση του κυνηγιού έως τις 18/1/2017. Η απόφαση, που λήφθηκε άμεσα  μετά από εκκλήσεις των Οικολόγων Πράσινων και της Ορνιθολογικής Εταιρίας καθώς και παρεμβάσεις του ιδίου, προστατεύει με ολοκληρωμένο τρόπο την άγρια ζωή  η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους και των χιονοπτώσεων.

Επισημαίνουμε ότι:

·                     Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χιόνι, παγετός, ισχυροί άνεμοι) καθιστούν την αναζήτηση τροφής ιδιαίτερα δύσκολη για όλα σχεδόν τα είδη.

·                     Μεγάλοι αριθμοί πουλιών έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου φυσιολογικά διαχείμαζαν και έχουν συγκεντρωθεί στις νότιες περιοχές της χώρας, στα χαμηλά υψόμετρα και στις χωρίς χιόνι περιοχές, συχνά σε μέρη νέα και άγνωστα γι αυτά.

Εξάλλου, ακόμα και η ισχύουσα απαρχαιωμένη δασική νομοθεσία, απαγορεύει το κυνήγι «δια παρακολουθήσεως των ιχνών επί της χιόνος».  

Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί σειρά από τοπικές απαγορεύσεις δασαρχείων, όμως η καθολική απαγόρευση ήταν επιβεβλημένη ώστε να δοθεί χρόνος στην ελληνική άγρια πανίδα, ιδιαίτερα στην ορνιθοπανίδα, να αντεπεξέλθει στις παρούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Όπως δήλωσε ο Γ. Δημαράς: “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τις δύσκολες μέρες η άγρια ζωή είναι εξαιρετικά ευάλωτη και χρειάζεται την προστασία της πολιτείας. Ακόμη και οι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δώρο εξ’ ουρανού τα κατατρεγμένα πουλιά και οι παγωμένοι λαγοί που βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής και καλυμμένης στέγης. Η παγωνιά δημιουργεί έκτακτες συνθήκες και η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί με ευαισθησία τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή και στην κυβέρνηση στοχεύει ακριβώς σε τέτοιες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της φύσης και της κοινωνίας που προσφέρει η οικολογία και όχι τις επιδιώξεις των διαφόρων ομάδων συμφερόντων».