Αποκλειστική Συνέντευξη του Γιώργου Δημαρά στο AlmaBlog

(Συνέντευξη στο almablog εδώ)

 

1. Τι σας οδήγησε στην επιτυχία?

Η αγάπη και η εκτίμηση των πολιτών και οι δραστηριότητές μου με τα  δημόσια πράγματα  για πάρα πολλά χρόνια.

Είχα δραστηριότητες  στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής, στην Περιφέρεια της Αττικής, στην Αιτωλοακαρνανία  και στον επαγγελματικό χώρο των Τεχνικών, όπου  υπήρξα Συνδικαλιστής.  Νομίζω επίσης  ότι βοήθησε  ότι είχα περιβαλλοντική και οικολογική δράση προσπαθώντας  να συνδυάζω τις αρχές της Οικολογίας για βιωσιμότητα με τον αγώνα για  μία δίκαιη και συνεκτική ανθρώπινη κοινωνία. Βοήθησε και η επαγγελματική επιτυχημένη πορεία  μου με την θετική εκτίμηση των ανθρώπων του επαγγελματικού μου χώρου.

2. Γιατί συνεργαστήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Επειδή η οικολογία είναι ασύμβατη με την βάρβαρη οικονομική «νεοφιλελεύθερη»  παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών  η στρατηγική των συμμαχιών  έπρεπε  να   είναι σε αντί –νεοφιλελεύθερη  βάση.

 Τα βασικά πολιτικά ρεύματα που είναι σε ανάλογη  κατεύθυνση σήμερα, είναι  η αυθεντική  οικολογία και η συνεπής ριζοσπαστική  ανανεωτική  αριστερά   που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Η οικολογία πρέπει να αποδεχτεί  και να ενσωματώσει τα αιτήματα της αριστεράς για την στήριξη των φτωχών και αδύναμων και να σταθεί κριτικά στις μεθόδους που εφαρμόστηκαν από την αριστερά στο παρελθόν.

Η αριστερά  πρέπει να υιοθετήσει τα βασικά προτάγματα της οικολογίας δηλαδή την βιωσιμότητα στον πλανήτη, την κοινωνία και την οικονομία.   Επίσης πρέπει να δεχθεί  την μείωση της μέσης κατανάλωσης  και να απορρίψει το καταναλωτικό  πρότυπο ζωής που  δεν οδηγεί  στην πραγματική ευτυχία αλλά  ανατρέπει και  την ισορροπία  στον πλανήτη και οδηγεί σε  κατάρρευση των  κοινωνιών.

Στην Ελλάδα, δεν υπήρχε  άλλη εφικτή  εναλλακτική λύση ή θα δεχόμασταν την συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ή θα συμμαχούσαμε με τον  ΣΥΡΙΖΑ, έτσι  επιλέξαμε την λύση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλη Οργανωμένη Πολιτική Δύναμη στην Ελλάδα, άφθαρτη στα μάτια των πολιτών, η μοναδική επιλογή ήταν η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα, να περάσει η ηθική στην πολιτική και η εντιμότητα στην διαχείριση με προτεραιότητα την  ενίσχυση και  φροντίδα των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης.

3. Πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση;  Γνωρίζατε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που δόθηκαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δόθηκαν υποσχέσεις που ήταν πολύ λογικές  στην κατεύθυνση απονομής της δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της μεγάλης φτώχειας και εξαθλίωσης.

 Με την πείρα μου, ως μαχητής της ζωής, δεν ήμουνα σίγουρος ότι μπορούν να υλοποιηθούν σε  σύντομο  χρόνο όλες αυτές οι υποσχέσεις. Από αυτές όμως τις υποσχέσεις, όσες δεν απαιτούσαν πολύ μεγάλες οικονομικές δαπάνες  έχουν καλυφθεί με τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και την ρύθμιση των χρεών. Οι υπόλοιπες εξαγγελίες, που απαιτούν μεγάλη  οικονομική δαπάνη, προϋποθέτουν την  αναδιοργάνωση της οικονομίας και την  αύξηση των πόρων, επομένως χρειαζόμαστε χρόνο.

4. Τι περιλαμβάνει η «Αναδιοργάνωση» της οικονομίας;

Περιλαμβάνει μία δέσμη μέτρων που είναι: α) βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, β) σωστό και σταθερό φορολογικό σύστημα, και γ) ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γ) σωστό προσανατολισμό στις δημόσιες επενδύσεις και στις χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλα μέτρα .

 Εάν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει μία έντιμη και δίκαιη συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές και μία μείωση ή άλλη  ρύθμιση του δημόσιου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει θετικά η πορεία και της οικονομίας και της χώρας μας.

5. Ζούμε στον πλανήτη του «εάν». Μπορείτε ή δεν μπορείτε να πάρετε «φιλολαϊκά» μέτρα;  Αν ναι γιατί μπορείτε εσείς και δεν μπορούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., που εναλλάσσονταν, διαμόρφωσαν ένα πελατειακό-ψηφοθηρικό σύστημα, αντί να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό βιωσιμότητας για την οικονομία και την κοινωνία. Ανέχθηκαν ή αποδέχτηκαν  ένα περιβάλλον, στο οποίο η διαπλοκή και η διαφθορά ήταν ο κανόνας στα έργα, στις προμήθειες και τις επιδοτήσεις. Το σύστημα αυτό αποτέλεσε την βασική παγίδα  για βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Τα κόμματα αυτά, με την συγκεκριμένη πολιτική νοοτροπία και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού τους, έχουν εθιστεί σ' αυτού του είδους την πολιτική και την διαχείριση των οικονομικών πόρων.  Αυτοί οι πολιτικοί και αυτά τα κόμματα  είναι αδύνατον να αλλάξουν την πορεία της χώρας.

Η  σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει  υποχρέωση  να κάνει κάθαρση στα κυκλώματα της διαπλοκής και αυτό είναι προϋπόθεση για να πετύχει αυτό που δεν έκαναν οι άλλες κυβερνήσεις.

 

6. Ήξερε, ή δεν ήξερε ο πρώην πρωθυπουργός τι συνέβαινε;

Δεν μπορεί κάποιος να είναι στο μυαλό του  πρώην  πρωθυπουργού, για να πει τι ήξερε και τι δεν ήξερε. Εκείνο που έπρεπε να κάνει όμως, ήταν να διαμορφώσει έναν αξιόπιστο  εποπτικό μηχανισμό, που να ελέγχει τις τράπεζες και τις χρηματοδοτήσεις.   Φαίνεται ότι έλλειπε   η πολιτική βούληση να διαμορφώσουν ένα θεσμικό πλαίσιο, που να περιορίζει στο ελάχιστο, φαινόμενα διαπλοκής στις τράπεζες ,στις χρηματοδοτήσεις, στα δημόσια έργα, στις προμήθειες  κ.λ.π.