ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παρ, 05/06/2015

3/6/15

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Να γίνουν οι ΑΠΕ βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

Στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή στις 28 Μαΐου με θέμα την πορεία του ΕΣΠΑ με εισήγηση του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, πολλές ήταν οι φωνές βουλευτών που στρέφονταν ενάντια στις επενδύσεις  σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες).

Ο  Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, στην ομιλία του εξέφρασε την αντίθεσή του στις τοποθετήσεις αυτές των βουλευτών και τόνισε την ανάγκη της παραπέρα ανάπτυξης των ΑΠΕ και την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Σε σχετική ερώτηση για τις ΑΠΕ, ο Γιώργος Δημαράς, δήλωσε: «Στην Ελλάδα έχουμε κληρονομήσει μια πολιτική αντίθετη στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση Σημίτη “πέτυχε” στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή στο Κυότο, η χώρα μας να θέσει ως στόχο την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990 κατά 25% με την αιτιολογία ότι είναι αναπτυσσόμενη χώρα, τη στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύονται να τις μειώσουν. Σήμερα θα  διατηρήσουμε αυτούς τους στόχους; Θα τολμήσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο μας, τον Ήλιο και τον Αέρα, ή θα προφασιζόμαστε λόγους για να εξαρτόμαστε από ρυπογόνες μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής; Ορισμένες από τις κριτικές για συγκεκριμένες επενδύσεις είναι βάσιμες. Ούτε μεγαλοεπενδύσεις για εξαγωγή ενέργειας τύπου προγράμματος “Ήλιος” είναι αποδεκτές ούτε η χωροθέτηση μεγάλων αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές καθώς και  η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων σε καλλιεργήσιμη  γη. Είναι όμως απαραίτητη μια στρατηγική βιωσιμότητας με στόχους την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να καθυστερήσουμε άλλο σε αυτό το στόχο!»