ΑΝΑΦΟΡΑ: Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών από τις αστυνομικές δυνάμεις

Αθήνα, 1Οκτωβρίου  2016

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

           

Θέμα: «Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών από τις αστυνομικές δυνάμεις»

 

Οι κίνδυνοι από τη χρήση χημικών ουσιών για την καταστολή διαδηλώσεων έχουν επισημανθεί κατ’επανάληψη από αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς επιστημονικούς φορείς σε βαθμό που η πολιτεία να είναι πλέον απόλυτα ενήμερη –με ότι ευθύνες αυτό συνεπάγεται- για τις ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία των πολιτών αλλά και τη δημόσια υγεία.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα 3-10-2016 και την εκτεταμένη ρίψη χημικών σε βάρος ηλικιωμένων διαδηλωτών, η Ένωση Ελλήνων Χημικών, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου,  εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ζητά την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων-δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά την επικινδυνότητα των ουσιών αυτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο από 6-10-2016 ανωτέρω δελτίο τύπου, τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CSη οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα και είναι δέκα φορές δραστικότερη από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα του παρελθόντος, με αποτέλεσμα η χρήση της σε μεγάλες συγκεντρώσεις να εγκυμονεί κινδύνους όπως αναπνευστικά προβλήματα, διάτρηση στομάχου, αναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονικό οίδημα κ.α. ακόμα και θανάτους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών υπογραμμίζει ότι με βάση τα προβλεπόμενα από την υπ’αριθ. 2603/16-12-1969 Απόφαση του ΟΗΕ αλλά και τη Σύμβαση του Παρισιού (1993), η χώρα μας θα έπρεπε να έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση των ουσιών CNκαι CS, που αποτελούν συστατικά των σύγχρονων δακρυγόνων, τονίζοντας ότι η απόσυρση ενός χημικού όπλου από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική ειρήνη και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική ηγεσία.

Επισυνάπτεται το από 6-10-2016 δελτίο τύπου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Παρακαλούμε για την τοποθέτησή σας επί των θέσεων της Ένωσης και ειδικότερα για το εάν  το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων και χημικών σε βάρος διαδηλωτών. Παράλληλα για το εάν, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρακτικές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε, το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης βίαιων διαδηλώσεων, που θα επέτρεπαν την άμεση κατάργηση της χρήσης χημικών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

 

 

Ο καταθέτων βουλευτής

 

 

 

Δημαράς Γιώργος