ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους, καλή επιτυχία στο έργο μας και στο έργο του Υπουργού, γιατί είναι πολύ σημαντικός ο τομέας των υποδομών της χώρας, αλλά και για την οικονομία που πρέπει να κάνουμε στα έργα. Θα ξεκινήσω με δύο ερωτήσεις, γιατί, πράγματι, μας έλειπαν τα στοιχεία για να τα ψάξουμε. Η πρώτη είναι ποιες ήταν οι άλλες εκπτώσεις των εργολάβων και των ίδιων έργων, των 13 που έδωσαν προσφορές, δηλαδή, ποιο είναι το φάσμα των εκπτώσεων. Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί και το τελικό κόστος των προηγούμενων τμημάτων των έργων, γιατί έχουμε συνήθως στα δημόσια έργα έναν προϋπολογισμό και μια έκπτωση, αλλά το τελικό κόστος συνήθως υπερβαίνει τους προϋπολογισμούς. Θα ήθελα να το ξέρουμε αυτό για να δούμε και πώς θα πάμε σε αυτό το έργο το οποίο συζητάμε σήμερα.
Ήθελα ακόμη να θέσω ορισμένα θέματα ως έμπειρος μηχανικός. Βέβαια, δεν έχω δουλέψει τόσο πολύ στα δημόσια έργα. Περισσότερο έχω δουλέψει στα ιδιωτικά έργα, αλλά έχω και μια εμπειρία από την Περιφέρεια Αττικής για την ποιότητα κατασκευής των δημοσίων έργων, για το τελικό κόστος των δημοσίων έργων, το πώς συντάσσονται οι προϋπολογισμοί και πώς παραλαμβάνονται τα έργα. Έχουμε, λοιπόν, πολλά ζητήματα να δούμε. Όσο αφορά αυτό το έργο, μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά πρέπει νομίζω να απασχολήσει την Επιτροπή και να δούμε μαζί, κ. Πρόεδρε, τι πρέπει να αλλάξουμε για το νόμο των μελετών, πώς συντάσσονται οι προϋπολογισμοί και πώς παρακολουθούνται, πώς γίνονται οι δημοπρασίες και πώς υπογράφονται οι συμβάσεις. Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα αυτό.
Έχουμε εμπειρίες. Έχω επισκεφτεί στην Περιφέρεια Αττικής έργα που κατασκευάζονταν και, εκεί όπου η άσφαλτος έπρεπε να είναι 10 πόντους, ήταν 3 εκατοστά. Το έργο ήταν κατεστραμμένο, χρειάστηκε καινούργιος προϋπολογισμός 5 έως 10 εκατ. και κανένας δεν είχε ευθύνη. Είχα κάνει ερωτήματα τότε στον Περιφερειάρχη για το ποιος παρέλαβε το έργο, ποιος κατασκεύασε το έργο, αν συνεχίζει αυτός ο εργολάβος που κατασκεύασε τέτοια έργα να κατασκευάζει έργα και τελικά πόσο πληρώσαμε εμείς για ένα άχρηστο έργο.
Είναι σύνηθες δυστυχώς, τα δημόσια έργα να κοστίζουν δύο και τρεις φορές πάνω από τα αντίστοιχα ιδιωτικά έργα. Έχω συγκεκριμένες περιπτώσεις πολλών έργων. Εντάξει, καταλαβαίνουμε, το δημόσιο έργο έχει τις διαδικασίες του, να έχει 50% παραπάνω κόστος, να έχει 30%, αλλά τρεις φορές και τέσσερις φορές, είναι απαράδεκτο.
Έχουμε ατελείς μελέτες. Πολλές φορές είναι σκόπιμα ατελής οι μελέτες. Δυστυχώς. Έχουμε λάθους προϋπολογισμούς, δεν περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία στον προϋπολογισμό, γι' αυτό το λόγο υπάρχουν νέες τιμές, νέες καταστάσεις.
Έχουμε ένα ζήτημα, φερεγγυότητας των ίδιων των εργολάβων που λαμβάνουν μέρος. Έχω παράδειγμα τώρα, ένα αρδευτικό στην Αιτωλοακαρνανία που μου ζητούν οι κάτοικοι. Το έργο σταμάτησε γιατί έχει ανικανότητα να το συνεχίσει ο εργολάβος και άλλα έργα. Αυτά ελέγχονται; Δηλαδή, πώς μπορεί να ξαναπάρει ένας τέτοιος εργολάβος αυτό το έργο.
Μετά, οι επιτροπές παρακολούθησης. Είχα τύχει στην Περιφέρεια Αττικής να είμαι στις επιτροπές να παρακολουθήσουμε έργα ή να επαναλάβουμε τα έργα. Ναι ως μηχανικός, με γιατρούς, δημοσιογράφους, φαρμακοποιούς, άντε και κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Και σκεφτόμουνα, ότι καλά εκεί έτυχε να είμαι έχω που ξέρω και από έργα. Στις άλλες επιτροπές, που δεν ήμουν εγώ, που οι συνθέσεις ήταν τέτοιου είδους πως παραλαμβάνονται τα έργα. Περιττό να σας πω, ότι σε δύο τρία έργα που είχαν παρακολουθήσει, ούτε τελείωναν τα έργα, ούτε σωστά γινόταν και βεβαίως υπήρχε σπατάλη του δημοσίου χρήματος.
Έτσι λοιπόν, μιας και βρεθήκαμε στην Επιτροπή και σχετιζόμαστε με αυτό το Υπουργείο, θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον ελληνικό λαό, εάν δούμε και το νόμο και τις διαδικασίες, πώς θα εκτελούνται τα έργα και ποιοτικά και οικονομικά και αποτελεσματικά, αλλά και κυρίως, αν θέλετε, εκείνα τα έργα τα οποία είναι πιο αναγκαία.
Σε αυτήν τη χώρα, ξέρετε, εγώ προέρχομαι από τον χώρο των Οικολόγων συνεργαζόμενος με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έχουμε κάποιες προτεραιότητες.
Οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα έχουν κολλήσει σε βάρος της οδοποιίας και άλλων έργων. Για να δούμε λοιπόν και την προοπτική αυτής της χώρας και την περιβαλλοντική διάσταση των έργων. Σας ευχαριστώ πολύ.