Ταχύτερη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή ζήτησε ο Γιώργος Δημαράς

Πέμ, 30/11/2017

Ταχύτερη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή ζήτησε ο Γιώργος Δημαράς

 

Τοποθέτηση του οικολόγου βουλευτή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής

 

Την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει την ταχύτερη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, σε ομιλία του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των βουλευτών για την 23η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP 23), που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη από 6 έως 17 Νοεμβρίου 2017.

Ο Γιώργος Δημαράς υπογράμμισε ότι σήμερα γύρω στο 1/3 των ρύπων στην Ελλάδα προέρχονται από τον λιγνίτη, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τη λογική που είναι κυρίαρχη σε πολλά στελέχη της Δ.Ε.Η., ότι δηλαδή θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε λιγνίτη όταν τελειώσει ο λιγνίτης. Ζήτησε άμεσα αλλαγή πολιτικής για τη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και στήριξη των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, μέσα από ειδικό ταμείο που θα στηρίξει τη μετάβαση σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις του λιγνίτη δεν περιορίζονται στην επίδραση του στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων της περιοχής και την καταστροφή της γής και του περιβάλλοντος. Τέλος ζήτησε επιτάχυνση των προγραμμάτων, όπως το «εξοικονομώ κατ’οίκον», που θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε μια διαφορετική οικονομία με βαθύτερες αλλαγές στο καταναλωτικό μοντέλο.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς των κατασκευών αλλά και των μεταφορών, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατασκευή οικοδομών που θα έχουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (πράσινα κτίρια), στη θέσπιση κινήτρων για τη χρήση ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων, στην ανάπτυξη δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων στα αστικά κέντρα και στην ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να εξετάσουμε μια σειρά από φαινόμενα που συνδέονται μεταξύ τους. Όπως, το πώς διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους, εάν προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσες, εάν προστατεύουμε τα νερά, εάν προστατεύουμε την καλλιεργήσιμη γη και όλα αυτά, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό σύστημα. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να καταπιαστούμε σε βάθος με την αλλαγή τόσο του παραγωγικού όσο και του καταναλωτικού μοντέλου που ακολουθούμε».

 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γ.Δημαρά εδώ