Ομιλία του Γιώργου Δημαρά για την απλή αναλογική (19.7.2016)

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

 ή αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή;

 

Στην κανονική, την  δίκαιη αναλογική πρέπει να εκπροσωπείται η θέληση του λαού χωρίς καμιά παρέμβαση  ή νόθευση  της αναλογικότητας.

Αυτό σημαίνει:

-     

Αναλογική κατανομή των εδρών σε εθνικό επίπεδο.

-     

Αναλογική κατανομή σε περιφέρειες.

-     

Αναλογική κατανομή σε νομούς με τον καλύτερο τεχνικά τρόπο.

  

Μεταφέρω την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για το Εκλογικό Σύστημα, που είναι:

Κατάργηση του  μπόνους των 50 εδρών.

Όχι στο  όριο 3%  εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

·      

Μικρότερες εκλογικές περιφέρειες για να μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν τους υποψήφιους από κοντά και όχι μόνο από τα ΜΜΕ.

·      

Μικρότερο όριο ηλικίας στο δικαίωμα ψήφου.

Αυτή είναι και η συνοπτικά  η  πρόταση των Οικολόγων Πράσινων .

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής προϋποθέτει κουλτούρα συνεργασιών και εάν δεν την έχουμε, πρέπει να την αποκτήσουμε.

Όσοι θέτουν το καλό της πατρίδας και των πολιτών πάνω από το εκλογικό κομματικό συμφέρον, πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και να προχωρούν σε προγραμματικές συγκλίσεις.

α) Εκεί που συμφωνούν, να γίνεται  το αυτονόητο, να συνθέτουν προτάσεις και να βελτιώνουν νόμους, θεσμούς και κοινωνία.

β) Εκεί που υπάρχουν διαφωνίες αλλά όχι αγεφύρωτες διαφορές να αναπτύσσουν το διάλογο για προγραμματικές συγκλήσεις.

γ) Εκεί που υπάρχουν  μεγάλες αγεφύρωτες διαφωνίες που προκύπτουν από ιδεολογικές και ταξικές θέσεις: Να θέτουν με καθαρό τρόπο τις  διαφωνίες τους στον ελληνικό λαό  με τις  εκλογές, αλλά ακόμη και με δημοψηφίσματα.

Πρέπει να δεχτούμε όμως μία αλήθεια, αλλαγές που θα αντέξουν στο χρόνο είναι εκείνες που έχουν ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση, όχι μόνο του 51% αλλά ακόμη ευρύτερης αποδοχής και πλειοψηφίας.

Όποιος δεν είναι έτοιμος για προγραμματικές συγκλήσεις και  κυβερνήσεις συνεργασίας, αναιρεί τη λειτουργική πλευρά της απλής αναλογικής.

Είναι αυτονόητο ότι αριστερά και οικολογία θα επιδιώξουν  στρατηγικές  συμμαχίες προοδευτικής κατεύθυνσης  που θα στοχεύουν  σε δίκαιη κοινωνία και βιωσιμότητα σε κάθε επίπεδο ( φύση, οικονομία και κοινωνία).

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν και συμμαχίες με συντηρητικές δυνάμεις όταν η εθνική ανάγκη το επιβάλλει.

Το αναλογικό εκλογικό σύστημα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένας  καθαρός, έντιμος τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης.

Είναι το Α΄ στάδιο στη διαδικασία της δημοκρατικής έκφρασης . Το Β΄ στάδιο  είναι η διακυβέρνηση και η αποτελεσματικότητα.  Είναι  η δημιουργία κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ευρύτατη   κοινωνική πλειοψηφία.

Εάν το Α΄ στάδιο της πλήρους αναλογικότητας δεν διασφαλίζει το Β΄ της κυβερνησιμότητας, η απλή αναλογική  δεν θα είναι ωφέλιμη.

Για τούτο επισημαίνω την αξία του διαρκούς διαλόγου για  προγραμματικές συγκλήσεις όσων εκφράζουν  τα λαϊκά συμφέροντα και έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι  στην πατρίδα , τους νέους και τις επόμενες γενιές.

Είμαι βέβαιος ότι ο ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος μέσα στο Κοινοβούλιο είναι ο μόνος τρόπος να φέρουμε ξανά κοντά μας  τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες, όλους τους πολίτες που   τώρα  δεν συμμετέχουν στα κοινά , ούτε πάνε να ψηφίσουν.

 Να δώσουμε χώρο στους νέους  , που αισθάνονται ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να εκπροσωπήσει  τις ιδέες και τις απόψεις τους.

Η υποστήριξη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ της κατάργησης του ορίου 3% για την είσοδο κόμματος στη βουλή , έχει και την έννοια της έκφρασης στη Βουλη, νέων  ιδεολογικών ρευμάτων της νεολαίας που δεν ευαισθητοποιείται από τα υπάρχοντα κόμματα.

Η πολιτική οικολογία και μέρος της  αριστεράς πιστεύει  ότι η διεύρυνση της δημοκρατίας χρειάζεται πολλές ακόμη αλλαγές.

 Δομικές αλλαγές   που θα συνδυάζουν την πληθυσμιακή ,  διοικητική και  παραγωγική  αποκέντρωση  με λειτουργίες άμεσης δημοκρατίας.

 Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, με ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό, είναι εκείνη που θα δώσει ένα μήνυμα ενότητας στους πολίτες, θα αναβαθμίσει τον πολιτικό λόγο και θα δώσει ένα καινούριο νόημα στην έννοια της συμμετοχής στα κοινά.

Σήμερα με τον παρόντα νόμο, ας συμφωνήσουμε εκεί που συμφωνούμε.

Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ,  το ΠΟΤΑΜΙ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ας ψηφίσουν σε αυτά που συμφωνούν και ας αφήσουν τις υποθέσεις επί των προθέσεων.

 

 Τα πράγματα τίθενται συγκεκριμένα και στα συγκεκριμένα θα ψηφίσουμε.