ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 'ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ'

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Δημαράς έχει τον λόγο. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε συνάδελφε της Αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να τα βλέπουμε όλα μαύρα. Εντάξει, έχετε το δικαίωμα να μην συμφωνείτε, αλλά όχι όλα μαύρα. Έτσι, κάθε καλή πρόθεση αμφισβητείται και υπονομεύεται. Με αυτό το πνεύμα δεν βοηθάμε ούτε τους Έλληνες ούτε τη νέα γενιά. Ούτε είναι επαρκής η επιχειρηματολογία, «Και εσείς τα ίδια κάνατε».

Κάποτε πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτά που συμφωνούμε, όχι να διαφωνούμε και σε εκείνα που συμφωνούμε. Δεν θα πάμε πουθενά έτσι. Ένας κανονικός πολίτης, ένας κανονικός άνθρωπος που μας παρακολουθεί, θα χάσει κάθε ιδέα και για την πολιτική και για το πολιτικό σύστημα.

Ο συνάδελφος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μας είπε προηγουμένως ότι με το νομοσχέδιο δεν γίνεται ανακατανομή αφού δεν υπάρχουν διατάξεις που να παίρνουν τα χρήματα από τους βιομηχάνους και να τα δίνουν στο λαό. Πράγματι, με τον νόμο αυτό δεν κάνουμε επανάσταση. Τι κάνουμε όμως; Λύνουμε ζητήματα ευάλωτων ομάδων.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις για το υγειονομικό προσωπικό και κίνητρα για τους ακρίτες γιατρούς, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, απαλλαγή ευάλωτων ομάδων από δημοτικά τέλη και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα ΚΕΠ των «φτωχών» που θα δίνουν πληροφόρηση για κοινωνικές παροχές. Επομένως, είναι ένα νομοσχέδιο που θα λύσει αρκετά προβλήματα και θα ελαφρύνει κοινωνικά στρώματα που υποφέρουν.

Σαν εκπρόσωπος της πολιτικής οικολογίας και του Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, που συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει την Κυβέρνηση, είμαι εδώ για να θυμίσω, κύριοι συνάδελφοι, αγαπητέ κύριε Οικονόμου, τις προτεραιότητες για μια βιώσιμη οικονομία και μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία που θέτει η πολιτική οικολογία. 

Επιμένω ότι σε κάθε νομοσχέδιο, σε κάθε σχεδιασμό, αλλά και σε κάθε δράση, τα ζητήματα της βιωσιμότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα και να διαπνέουν τα νομοθετήματα και την πολιτική πρακτική.

Θα ήθελα και σε αυτό το νομοσχέδιο να είναι εμφανή τα ζητήματα που τονώνουν τις τοπικές οικονομίες, που κάνουν πιο ισχυρή και ακατάρρευστη την εθνική μας οικονομία, όπως, επίσης, με κάθε τρόπο και μέτρο να ενισχύεται η αγροτική παραγωγή, στα πλαίσια της αειφορίας, αλλά και της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας.

Ενώ το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές θετικές διατάξεις, όπως προανέφερα, τα στοιχεία της βιωσιμότητας δεν το διαπνέουν ως σύνολο.

Όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για την κοινωφελή εργασία και την ανάσχεση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τι χαρακτηριστικά έχει αυτός ο πληθυσμός και να μιλάμε για νεόπτωχους και άνεργους από επιχειρήσεις που κλείνουν και για νέους και μεγαλύτερους που πρέπει να επανεκπαιδευτούν στους τομείς της οικονομίας που θέλουμε να τονώσουμε, με ένα στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το στοιχείο της αποκέντρωσης και τη λογική ενίσχυσης της περιφέρειας, που θα έπρεπε να διατρέχει και το παρόν νομοσχέδιο. Νέοι άνθρωποι θα πρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα της περιφέρειας, σε δραστηριότητες της υπαίθρου, να εκπαιδευτούν στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση και όχι απλά να προσλαμβάνονται σε δήμους για κάποιους μήνες. Και μετά τι;

Γι’ αυτό, πιο συγκεκριμένα προτείνω στις διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ και θα καταρτίζονται από το Υπουργείο Εργασίας και όχι πλέον από τον ΟΑΕΔ, να έχουν λόγο και οι δήμοι που έχουν πλήρη εικόνα της αγοράς εργασίας και των τοπικών αναγκών.

Η μέχρι τώρα εμπειρία είναι αποθαρρυντική. Γίνονταν προσλήψεις οκτάμηνων συμβάσεων με πελατειακά κριτήρια, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, χωρίς να αποκτούν την εμπειρία που θα τους χρειαστεί στο μέλλον. Έτσι, κατασπαταλήθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ, με προσωρινή ενίσχυση των νέων, αλλά τίποτα άλλο.

Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 που αφορά στα προγράμματα κατάρτισης, «Δράσεις απασχόλησης και επιμορφωτικά σεμινάρια» και στην παράγραφο 2, «Συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας προς ένταξη των ανέργων», το σημείο αυτό θέλει εξειδίκευση και να γίνει η εξής συμπλήρωση: «…και επιμόρφωση των νέων και στην κοινωνική οικονομία».

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον αγροτικό τομέα. Οι άνεργοι να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δήμων της περιφέρειας της χώρας. Το ζητούμενο δεν είναι να κρατήσουμε τους ανέργους στις πόλεις και να τους συντηρήσουμε με προνοιακά βοηθήματα και εποχιακή απασχόληση στο δημόσιο, αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεργασίας για επιχειρηματική και δημιουργική δραστηριότητα.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, στις διατάξεις αρμοδιότητα του ΥΠΕΣ, στο άρθρο 10, «Σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», έχω να παρατηρήσω ότι αυτό το όργανο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλο. Προβλέπονται  είκοσι έξι μέλη. Πρέπει να γίνει ολιγομελές ή να προβλέπονται υποεπιτροπές, για να συνεδριάζει γρήγορα και να βγάζει αποτέλεσμα. Επίσης, οι προϊστάμενοι των τμημάτων που προβλέπονται, πιθανότατα να αδυνατούν να συμμετέχουν και γι’ αυτό να μην λειτουργούν οι επιτροπές.

Ένα άλλο θέμα που θέλω να θέσω -δεν έχω και πολύ χρόνο- αφορά την εκποίηση των δημοτικών ακινήτων σε αστέγους. Με το παρόν άρθρο δίνεται οκταετής παράταση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων δημοτών αστέγων ή οικονομικά αδύναμων, στους οποίους έχει παραχωρηθεί ακίνητο ή οικόπεδο για ανέγερση κατοικίας.

Με δεδομένο ότι η δανειοδότηση που προβλέπει ο νόμος για ανέγερση κατοικίας από αστέγους δεν υφίσταται με τα σημερινά δεδομένα, γιατί καμιά τράπεζα δεν δίνει δάνεια, ακυρώνεται στην πράξη η ευεργετική αυτή διάταξη.

Το ίδιο ισχύει και με τη δυνατότητα μίσθωσης δημοτικής αγροτικής γης.

Προτείνω, λοιπόν, οι δήμοι να προχωρούν σε κοινωνική κατοικία, αξιοποιώντας κενά κτήρια και να προβαίνουν σε παραχώρηση αγροτικής γης -δημόσιας, εκκλησιαστικής ή εγκαταλελειμμένης- χωρίς να πληρώνουν μίσθωμα οι άνθρωποι για κάποιο χρονικό διάστημα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό.

Επίσης, απαλλαγή χρεών από δημοτικά τέλη. Τι προτείνω; Προτείνω να γίνεται από τους ανέργους συμψηφισμός με εργασία και παροχή υπηρεσιών σε κοινωνικές και άλλες δράσεις του δήμου ανάλογα με την ειδικότητα. Υπάρχουν άνεργοι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν κάτι στους δήμους. Πρέπει να μάθουμε όχι απλώς να χαρίζουμε, αλλά να τους πούμε: «Ελάτε να προσφέρετε κάτι στον δήμο. Τι είσαι; Καθηγητής; Κάνε αυτό». 

Έτσι, λοιπόν, να συμψηφίζονται οι εισφορές και οι άνθρωποι να δραστηριοποιούνται, αντί να μένουν και να μελαγχολούν στο σπίτι τους.

Θα ήθελα, τέλος, να προτείνω για τα θέματα υγείας, ότι πρέπει να γίνεται ένα είδος αξιολόγησης των μονάδων και των τμημάτων των νοσοκομείων ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να καταργηθεί το «φακελάκι». Αυτή η αρρώστια ακόμα συνεχίζεται. Έχω πολλές καταγγελίες ότι συνεχίζεται και σήμερα. Ένας νόμιμος τρόπος επιβράβευσης των καλών γιατρών που προσφέρουν καλές υπηρεσίες, θεραπεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών και κάνουν πολλές επεμβάσεις…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία, κύριε Δημαρά. Έπρεπε να αρχίσουμε τις προτάσεις, μου φαίνεται.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Εκτιμώ και ελπίζω ότι η αριστερή διακυβέρνηση θα ενσωματώσει και τις πολιτικές της βιωσιμότητας μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη και ότι θα δικαιώσει την επιλογή του ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)