ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Ν/Σ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ 5/5/2015

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Ν/Σ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ 5/5/2015

Συζήτηση επί του Σχεδίου νόμου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».

ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ / ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ / ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΓ΄

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πρώτη φορά παίρνω το λόγο στην Ολομέλεια, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή εισαγωγή.

Πρώτον, νοιώθω μεγάλη τιμή που με επέλεξε ο ελληνικός λαός να τον εκπροσωπώ στο Κοινοβούλιο, αλλά νοιώθω και πολύ μεγάλη ευθύνη. Για να ανταποκριθώ σε αυτήν την ευθύνη θα προσπαθήσω με σύνεση, συμμετέχοντας στον διάλογο να προσεγγίσουμε την αλήθεια και να δώσουμε σωστές λύσεις στα προβλήματα.

Εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα εκπροσωπώ και έναν άλλο χώρο, το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας. Συνεργαστήκαμε ως Οικολόγοι Πράσινοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον στηρίξαμε. Εγώ συμμετείχα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκα Βουλευτής.

Ο χώρος της Πολιτικής Οικολογίας, έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής τα θέματα της βιωσιμότητας σε κάθε επίπεδο στον πλανήτη, στη χώρα, στην οικονομία, στην κοινωνία, συνδυάζει αυτήν την πολιτική με τις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που θα συνεργαστεί για να επιτύχουμε τη γενική βιωσιμότητα.

Επίσης, ήθελα να παρατηρήσω δύο πράγματα από την εμπειρία μου στο Κοινοβούλιο. Πρώτον, με λυπεί το γεγονός ότι μερικές φορές δημιουργούνται άγονες αντιπαραθέσεις και χρησιμοποιούνται και βαριοί χαρακτηρισμοί που δίνουν μια άσχημη εικόνα στον ελληνικό λαό για το Κοινοβούλιο, υποβαθμίζουν και την πολιτική και εμάς τους πολιτικούς στα μάτια των πολιτών. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την εικόνα του Κοινοβουλίου και θα είναι αυτό υπηρεσία στην μεγάλη υπόθεση της δημοκρατίας.

Ένα δεύτερο θέμα που ήθελα να πω είναι ότι πολλές φορές καταχράται ο χρόνος από τους Υπουργούς και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και δεν δίνεται ο ανάλογος χρόνος που δικαιούνται να μιλάνε και οι Βουλευτές. Θα ήθελα αυτό το Προεδρείο να το ρυθμίζει, να παρεμβαίνει, γιατί η δημοκρατία δεν είναι να στερούμε τα δικαιώματα των άλλων παραβαίνοντας τον κανονισμό πολλές φορές χρησιμοποιώντας διπλάσιο ή και τριπλάσιο χρόνο.

Έχω χαρεί σε μερικές συνεδριάσεις ήρεμες παρεμβάσεις και της Αντιπολίτευσης, όπως έχω χαρεί Υπουργό, που παίρνει τις καλές παροτρύνσεις και διορθώνει το νόμο, έγινε σε αυτήν την Αίθουσα εδώ μέσα.

Έχω μια εμπειρία για τη δημόσια διοίκηση, γιατί ήμουν περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής. Τι δημόσια διοίκηση έχουμε, κύριοι συνάδελφοι; Τι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη, βεβαίως, αυτών που κυβερνούσαν; Και δεν λέω ότι δεν είχε και κάποια ευθύνη η αντιπολίτευση.

Από την προσωπική μου εμπειρία -έχω πολύχρονη εμπειρία ως μηχανικός- ζήσαμε στις πολεοδομίες απαράδεκτες καταστάσεις. Όποιος είχε τον «τρόπο» μπορούσε να παίρνει μία οικοδομική άδεια σε ένα μήνα, μην τηρώντας απόλυτα τη νομιμότητα και κάποιος που ακολουθούσε την απόλυτη νόμιμη οδό μπορούσε να κάνει οχτώ μήνες να πάρει οικοδομική άδεια. Το σύνηθες, λοιπόν, "γρηγορόσημο" λειτουργούσε.

Βεβαίως, τώρα δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα, για να λειτουργεί, αλλά νομίζω ότι δεν έχουν αρθεί τα αίτια που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα: Τεχνικές υπηρεσίες παραλαβής μελετών και επίβλεψης έργων, παραλαμβάνουν κακές μελέτες ή ατελείς μελέτες με απαράδεκτους προϋπολογισμούς και πολλές αοριστίες. Αοριστία στις μελέτες σημαίνει ότι εμφανίζουν νέες εργασίες, νέες τιμές και τεράστια κοστολόγηση στα έργα. Τα έργα του δημοσίου –και πρέπει να το προσέξουμε αυτό- κοστίζουν κατά μέσο όρο τρεις φορές και πάνω από τα αντίστοιχα ιδιωτικά έργα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Εγώ δεν μπορώ να το αποδεχτώ ως Έλληνας πολίτης. Δηλαδή δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να σπαταλώνται με αυτόν τον τρόπο, γιατί έχουμε μια τέτοια δημόσια διοίκηση που επιτρέπει ανάλογα φαινόμενα με αυτά που συζητάμε.

Κι ένα άλλο φαινόμενο: Δεν υπάρχει σωστή αξιοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο. Ειδικευμένοι επιστήμονες με πολλά μεταπτυχιακά απαξιώνονται, αφού δεν έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν αυτό που σπούδασαν. Έτσι, στα υπουργεία, τις περιφέρειες, τους δήμους κατά κανόνα, ενώ υπάρχει επαρκές και πλεονάζον επιστημονικό προσωπικό με δεκάδες τεχνικούς επιστήμονες, δεν γίνονται μελέτες κτηρίων ή αναπλάσεων. Όλα αυτά δίνονται έξω σε ιδιωτικά γραφεία. Ένας σπουδάζει αρχιτέκτονας, εξειδικεύεται, έρχεται στο Δημόσιο κι εκτός εξαιρέσεων -ξέρω κι εξαιρέσεις- απλώς συμπληρώνει χαρτιά. Μπαίνει σε μία διαδικασία. Δεν αξιοποιείται.

Γιατί; Διότι επιτρέψαμε εμείς ως χώρα τέτοια απαξίωση των επιστημόνων. Πρέπει να αρθούν οι συνθήκες που ευνοούσαν και τη διαπλοκή και όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Το νομοσχέδιο αυτό, βέβαια, αγγίζει πολλά θέματα, αλλά περιμένουμε από τους αντίστοιχους Υπουργούς να φέρουν μετά από πλήρη διαβούλευση και εμπεριστατωμένο διάλογο ένα νέο νομοσχέδιο που θα αλλάζει εντελώς το δημόσιο, ώστε να μην παρατηρούνται όλες αυτές οι κακοδαιμονίες που ήρθαν από το παρελθόν.

Αυτοί οι εκσυγχρονισμοί που ήρθαν με το νομοσχέδιο ήταν αναγκαίοι. Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, αλλά ξέρουμε, όπως το παραδέχθηκε κι ο Υπουργός, ότι δεν αρκεί αυτό. Η Κυβέρνηση έχει πολύ σπουδαία δουλειά να κάνει και θα την κάνει, όταν ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και θα την κάνει για το καλό του ελληνικού λαού, για τη χώρα, ώστε να έχει μία βιώσιμη προοπτική.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)