Ομιλία για τα Μεταλλαγμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής (26.5.2015))

Τοποθέτηση του Οικολόγου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά στη 2η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα: “Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί – Ευρωπαϊκές Εξελίξεις – Ελληνική Πραγματικότητα”.

 Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση. Πέρα από την Ομοσπονδία  Συλλόγων Μελισσοκόμων  Ελλάδας, από τη μεριά του κράτους σε σχέση με την μελισσοκομία  τι υπάρχει;

Πέρα από τον έλεγχο των τροφίμων μέσω  του ΕΦΕΤ ,  αν υπάρχει κάποιος οργανισμός  ΓΙΑ  επιστημονικές  μελέτες στα ζητήματα της μελισσοκομίας ;

Ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα. Έχω και ένα κείμενο του ευρωπαϊκού πρασίνου κόμματος για τα μεταλλαγμένα, το οποίο θα σας δώσω και από το οποίο θα διαβάσω δύο μικρά τμήματα: «Το ευρωπαϊκό κόμμα των πρασίνων θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια ρύθμιση στη διαδικασία έγκρισης των μεταλλαγμένων από την Ε.Ε.. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη σημερινή κατάσταση, στην οποία επιτρέπονται οι άδειες καλλιέργειας παρά τη λάθος αξιολόγηση των κινδύνων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό από τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κρατών μελών στο συμβούλιο, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών της Ε.Ε.».

Συνεχίζω με ένα άλλο απόσπασμα: «Το ευρωπαϊκό κόμμα των πρασίνων καλεί για μια διεξοδική επανεξέταση της νομοθεσίας της Ε.Ε. σχετικά με τις καλλιέργειες των μεταλλαγμένων, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό να εφαρμοστούν τέτοιες καλλιέργειες στην Ε.Ε.». Θα σας δώσω όλο το κείμενο.

Εγώ ήθελα να σας πω, ότι έχουμε στη χώρα μας ειδικούς λόγους και πέρα από όσους έχουν  άλλα κράτη στην Ε.Ε., που πρέπει να προφυλαχθούμε από τη διάδοση των μεταλλαγμένων και σε επίπεδο τροφίμων και σε επίπεδο καλλιεργειών.

 Προωθούνται και γίνονται επικείμενες παρεμβάσεις στη ζωή και στη φύση, πριν ακόμα να είμαστε απολύτως σίγουροι για τα αποτελέσματα και τα οποία δοκιμάζουμε στα παιδιά μας και στη ζωή μας. Πρώτο  θέμα, ότι τα μεταλλαγμένα είναι αντίθετα στην αρχή της αειφορίας. Όταν ένα χωράφι το εμποτίζουν με το Roundup, στο οποίο αντέχουν μόνο τα μεταλλαγμένα -  συνήθως καλαμπόκι και σόγια - και το οποίο χωράφι  το δηλητηριάζουν σε τέτοιο βαθμό που  τίποτα άλλο δεν μπορεί να φυτρώσει σ' αυτό  παρά μόνο μεταλλαγμένοι σπόροι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο αντίθετο είναι αυτό το χωράφι να καλλιεργηθεί σε κάτι άλλο. Τούτο δεν είναι αντίθετο στην αειφορία και στη βιοποικιλότητα και όλα τα σχετικά. Είναι θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, είναι θέμα εξάρτησης από τις πολυεθνικές, όσον αφορά το θέμα των σπόρων. Ξέρουμε ότι οι σπόροι αυτοί, υπάρχουν δεσμευμένοι με  πατέντες και πωλούνται. Στην χώρα μας εξαφανίζονται  οι παραδοσιακοί σπόροι και όταν κάποιοι  θέλουν να σε υποτάξουν δεν θα σου δίνουν σπόρους. Ποια είναι η ανεξαρτησία μας και η επάρκεια μας σαν χώρα, σε τέτοια περίπτωση;

Η ανεξαρτησία της οικονομίας κινδυνεύει όταν τόσο ισχυρές πολυεθνικές επιβάλλουν τη θέλησή τους στους λαούς. Η χώρα μας στηρίζεται στην βιοποικιλότητα, στην ποικιλία των τροφών και στην ποιότητα των τροφών. Επίσης, το γεγονός ότι έχουμε μικρούς καλλιεργητές, δεν έχουμε τις εκτάσεις εκείνες που κάνουν τα προϊόντα ανταγωνιστικά που πιθανώς άλλες χώρες με τεράστιες πεδιάδες, να  έχουν κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα. Εμείς έχουμε οικονομικά μειονεκτήματα σε σχέση με τη διάδοση των μεταλλαγμένων. Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση, που διαπιστώνονταν μετά από χρόνια ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και πάλι θα έπρεπε σα χώρα να είμαστε αντίθετοι σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η πολιτική πρόταση της οικολογίας είναι να έχουμε μια  βιώσιμη και ακατάρρευστη οικονομία, που  πρέπει να είναι αποκεντρωμένη και  σχετικά διατροφικά  αυτάρκης. Οι μεταφορές των τροφών για παράδειγμα  από την Αμερική στην Ελλάδα, έχουν μεγάλο ενεργειακό κόστος και είναι κόντρα  στην οικολογική λογική. Όλες αυτές οι μέθοδοι προώθησης των μεταλλαγμένων είναι τόσο επικίνδυνες όπως ήταν και η προώθηση των πυρηνικών. Είναι αντίθετοι στην φιλοσοφία και την πολιτική μας, γιατί κινδυνεύει ο πλανήτης στο σύνολό του, η βιοποικιλότητα, η ομορφιά και η ισορροπία. Δεν είναι μόνο  η κλιματική αλλαγή , αλλά είναι μια συνολική καταστροφή που υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενιών των ανθρώπων και της ζωής πάνω στον πλανήτη. Είναι καθήκον μας να φέρουμε σύντομα ένα σωστό νόμο, που να απαγορεύει ρητά τα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα, ο οποίος  θα πρέπει να  περάσει ομόφωνα από την ελληνική Βουλή.