ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΔΗΜΑΡΑ στην Ολομέλεια της Βουλής 19.7.2017. Σχέδιο νόμου για τις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης

Κυρίες –κύριοι συνάδελφοι,

 

Στη συζήτηση που διεξήχθη στις Επιτροπές έγινε φανερό από όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης, ότι ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης είχε μέγα πρόβλημα.

 

Οι Δήμαρχοι, οι φορείς των εργαζομένων, οι επαγγελματο-βιοτέχνες, όλοι τους εξέφρασαν την αρνητική τους γνώμη για τον ΟΑΣΘ.  Όλοι δήλωσαν ότι πρέπει το καθεστώς των 60 χρόνων να αλλάξει. Υπήρξαν μόνο διαφωνίες στο πως θα είναι ο νέος φορέας. Εάν ο φορέας υλοποίησης έργου θα είναι Δημόσιος η Ιδιωτικός.

 

Δυστυχώς για την πατρίδα μας και τους πολίτες, ήταν σχεδόν κανόνας: όπου υπήρχε δημόσιο χρήμα, υπήρχαν και οι επιτήδειοι, οι αετονύχηδες, που θα επωφελούνταν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του λαού,  τελικά σε βάρος της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας. Είναι τυχαίο ότι οι αδελφοί Τσοχατζόπουλοι βρέθηκαν με μετοχές του ΟΑΣΘ;  Ήταν  απλή σύμπτωση; Υπήρξαν άραγε άλλα πολιτικά πρόσωπα με μετοχές του ΟΑΣΘ που μοίραζε σίγουρο χρήμα;

 

Επίσης: τι είδους συμβάσεις ήταν αυτές μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου;

Συμβάσεις που παρατείνονταν, και η τελευταία παράταση του 2008  είχε τον όρο ότι η σύμβαση θα έληγε όταν θα τελείωνε το μετρό και οι επεκτάσεις του ; Επειδή επεκτάσεις  θα γίνονται συνεχώς, η σύμβαση θα τελείωνε ποτέ!

Τι συμβάσεις ήταν αυτές; Ποιοι υπέγραφαν τέτοιες συμβάσεις; Ο Οργανισμός να καταρρέει και οι μέτοχοι να παίρνουν κανονικά τα μερίσματα; Οι Υπουργοί Βερελής και Χατζηδάκης υπέγραψαν, για να πούμε ονόματα. Προφανώς και εδώ τα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έκαναν τα γνωστά «θαύματα».  Δεν προστάτευσαν το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Άφησαν πόρτες αφύλακτες στους  κερδοσκόπους.

 

Με το νομοσχέδιο που συζητάμε ξεκαθαρίζει το τοπίο:

Ιδρύεται η Εταιρεία ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης).

Με σκοπό την ανάπτυξη, το συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, υπόγειων και επίγειων, σταθερής  τροχιάς, καθώς και των θαλάσσιων μεταφορών, εκτός ΟΣΕ και ΚΤΕΛ. Ο ΟΣΕΘ:

-Εκπονεί τον στρατηγικό σχεδιασμό

-Ελέγχει, σχεδιάζει, αναθέτει και επιβλέπει το συγκοινωνιακό έργο

-Ελέγχει τα προγράμματα

-Σχεδιάζει στους σταθμούς μετεπιβίβασης κλπ.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν  οι φορείς της  ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗΣ και των επαγγελματιών.

-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

-Ο Δήμος Θεσσαλονίκης

-Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

-Το Εμπορικό –Βιομηχανικό Επιμελητήριο

- Το ΤΕΕ

- 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο κλπ.

 

Θεωρώ λογικό το αίτημα να συμμετέχουν (χωρίς ψήφο) οι εργαζόμενοι.

Το Εργατικό Κέντρο να συμμετέχει στο ΔΣ

 

Η άποψή μου είναι:

Α. Η Αυτοδιοίκηση Α’ και ΄Β  Βαθμού πρέπει να έχει  σπουδαίο ρόλο. Κυρίαρχο θα έλεγα και στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

Β. Να βρεθεί τρόπος να συμμετέχει η αυτοδιοίκηση και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου, της ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης). Να καλυφθεί όλο το προβλεπόμενο 49% στο Μετοχικό Κεφάλαιο.

 

Στο ερώτημα εάν το συγκοινωνιακό έργο είναι καλύτερο να το κάνει Εταιρεία Δημοσίου Συμφέροντος ή Ιδιωτική, ο καθένας απαντά με την πολιτική του ιδεολογία και θεωρία.

 

Για το Δημόσιο χαρακτήρα της Εταιρείας Αστικών Συγκοινωνιών Θες/νίκης: Η  ΝΔ έχει την πάγια ιδεολογική της θέση: Όλα στο ιδιωτικό Κεφάλαιο –αυτή είναι η ΣΥΝΤΑΓΗ, αυτό είναι το Πρόγραμμα της ΝΔ.  Για Τράπεζες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Ενέργεια, Επικοινωνίες και συγκοινωνίες, όλα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό  ότι τις παραγωγικές μονάδες, τα εργοστάσια , το εμπόριο κ.λ.π. είναι αδύνατο να τις διαχειριστεί το κράτος αποτελεσματικά (τούτο δοκιμάστηκε και  απέτυχε).  Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές οργάνωσης της παραγωγής όπως η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, οι συνεταιρισμοί, οι μικρές και μεγάλες συμπράξεις πολιτών, σε ισόρροπη σχέση με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Αλλά εάν η κοινωνία δεν κρατήσει υπό δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο (με σαφές πλαίσιο λειτουργίας)   βασικές λειτουργίες, όπως: Δίκτυα διανομής ενέργειας,  μία ή δύο Τράπεζες, Επικοινωνίες και Συγκοινωνίες, Νερό, Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, κινδυνεύει σε πλήρη υποταγή στις πολυεθνικές και τις αντίστοιχες ξένες κρατικές οντότητες! Αυτά λειτουργούσαν και στις πρώτες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

 

Μεταξύ των δύο άκρων, όλα κρατικά ή όλα ιδιωτικά, υπάρχει και το λογικό μέτρο.

Η δική μου άποψη είναι:  Δημόσιος έλεγχος με αποκέντρωση και ιδιαίτερο βάρος στην Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

Τέλος, για να μη ξεχνάμε την αναγκαιότητα της Οικολογίας, προσθέτω ότι: στον κάθε σχεδιασμό και ιδιαίτερα στις αστικές συγκοινωνίες πρέπει να υπάρχει ως κατεύθυνσηη λογική της Βιώσιμης Κινητικότητας. Οι μετακινήσεις να σχεδιάζονται ολιστικά. Ήτοι δίκτυα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, μετρό , τραμ, συγκοινωνίες, ταξί, θαλάσσιες μεταφορές, σε ένα ενιαίο σχεδιασμό

 

Ζήτησα λοιπόν από τον κ. Υπουργό να προσθέσει μια παράγραφο για τη βιώσιμη κινητικότητα στους σκοπούς (Άρθρο 2 παρ. 1). Ο Υπουργός δέχτηκε με νομοθετική βελτίωση να προστεθεί η φράση.

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα διορθώνονται όλα όσα δεν διορθώθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για πολλές δεκαετίες!