Ο Γιώργος Δημαράς στην πόλη της Μάνδρας μετά τις φονικές πλημμύρες

Παρ, 17/11/2017

 

Δυστυχώς, οι προτάσεις και οι προτεραιότητες της Πολιτικής Οικολογίας γράφονται κατά κανόνα ‘στα παλαιά ή καινούργια υποδήματα’ των "αρμοδίων" που κυριαρχούν στο κοινωνικό-οικονομικό- πολιτικό  σύστημα.

 

Την πληγωμένη από τις φονικές πλημμύρες πόλη της Μάνδρας επισκέφτηκε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς.

 

Σε συνεντεύξεις  που ακολούθησαν σε ΜΜΕ τόνισε τα εξής:

 

Οι καταστροφές στην περιοχή της Μάνδρας είναι «βιβλικές». Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς από κοντά είναι αυτές μιας βομβαρδισμένης πόλης, η οποία μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε μορφή. Οι καμπάνες κτυπούν πένθιμα για τους νεκρούς και οι κάτοικοι αυτής της μικρής κοινωνίας προσπαθούν να περισώσουν κάτι από τα υπάρχοντα τους.

 

Στο Δημαρχείο, όπου έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού με εθελοντές και σωστικά συνεργεία, μοιράζουν γαλότσες στους κατοίκους, ενώ οι αρχές του Δήμου καταγράφουν ζημιές και πληγέντες που θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία. Όλο το εμπορικό κέντρο της πόλης είναι πλήρως κατεστραμμένο, με ανυπολόγιστες ζημιές για τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους, αφού το ύψος του νερού έφτασε στα δύο μέτρα.

 

Το νερό που πλημμύρισε την Μάνδρα προήλθε από δύο μπαζωμένα ρέματα. Το νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που περικλείει το κέντρο της πόλης, η οδός "Βαγγέλη Κοτοπούλη», που δέχτηκε τις μεγάλες ποσότητες νερού, έχει κατασκευαστεί πάνω στην κοίτη του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο τώρα είναι σκεπασμένο, αφού αντικαταστάθηκε από μικρό σχετικά κυκλικό αγωγό, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων δεν λειτουργεί καν.

 

Στην κοίτη του δεύτερου ρέματος, Σούρες, που είναι πλήρως μπαζωμένο, βρίσκεται το εργοτάξιο και μηχανοστάσιο του Δήμου, ενώ σε άλλα σημεία μπαζώθηκε για να εξυπηρετεί  επαγγελματικά κτήρια.

 

Τα δύο ρέματα  με την καταρρακτώδη βροχή μετατράπηκαν σε ένα ορμητικό ποτάμι, ενώθηκαν και χύθηκαν μέσα στην πόλη.

 

Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης δεν επαρκούσαν για να παροχετεύσουν  τις τόσο μεγάλες ποσότητες των ορμητικών νερών, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανεβαίνει και να καταστρέφει σπίτια και καταστήματα, να παρασέρνει αυτοκίνητα και ότι έβρισκε στο διάβα του.

 

Η περίπτωση της Μάνδρας θα μπορούσε να είχε συμβεί και πιθανά θα ξανασυμβεί   σε άλλες περιοχές της χώρας αφού η εγκληματική και ανόητη συμπεριφορά απέναντι στους νόμους της φύσης έχει γενική εφαρμογή στη χώρα μας.

 

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη από τη μία και οι εγκληματικές παραλείψεις του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης οδήγησαν στην καταστροφή.

 

Οι τόνοι λάσπης που σκέπασαν την πόλη της Μάνδρας μαρτυρούν την ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής  προστασίας αλλά  και  έλλειψη  μέτρων προστασίας και  αναδάσωσης του όρους "Πατέρα" μετά τις πυρκαγιές.

 

Η αυθαίρετη δόμηση και η ανάπτυξη της πόλης και της παρακείμενης βιομηχανικής ζώνης χωρίς σχέδιο και χωροταξία στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων σε μια πρωτοφανή τραγωδία.

 

Η αντίδραση της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεση όπως και η χρηματική αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων.  Όταν λέμε άμεση εννοούμε σήμερα, χωρίς καμιά γραφειοκρατική καθυστέρηση, οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα.

 

Το βασικό ερώτημα ωστόσο που γεννιέται αυτή τη στιγμή είναι:

 

-Τι θα γίνει από δω και πέρα;

- Θα επαναφέρουμε τα ρέματα;

-Θα αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα ή και πάλι μοιρολατρικά θα φταίνε και πάλι τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

-Θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την υλοποίηση των μελετών;

-Θα σχεδιάσουμε την πόλη και τη βιομηχανική ζώνη με βάση χωροταξικούς κανόνες;

 

Επειδή τα μπαζωμένα ρέματα στην Αττική είναι πολλά και η διευθέτησή τους απαιτεί χρόνο, άμεσα και πριν την έλευση του χειμώνα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, να ξεκινήσει η καταγραφή των μπαζωμένων ρεμάτων και των οικισμών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ώστε η πολιτική προστασία να μπορεί να αντιδρά προληπτικά και αποτελεσματικά.

 

Δυστυχώς, οι προτάσεις και οι προτεραιότητες της Πολιτικής Οικολογίας γράφονται κατά κανόνα ‘στα παλαιά  ή καινούργια υποδήματα’ των "αρμοδίων" που κυριαρχούν στο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα.

 

 

Δυστυχώς, το αδρανές και  αντιδραστικό κατεστημένο είναι πολύ ισχυρό  στους μηχανισμούς και στα μυαλά πολλών από αυτούς που ασκούν διοίκηση.