O ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΩΣΕΩΝ ΑΝΤΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Τετ, 27/09/2017

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής της 27/9/2017, στην οποία παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων εκείνα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την καθαρή ενέργεια και την προστασία του Κορινθιακού κόλπου, ο Οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, επισήμανε κατ’αρχήν την ανάγκη, τα χρήσιμα πορίσματα της Επιτροπής να «πιάνουν τόπο» με πρακτικές και άμεσες παρεμβάσεις στην κοινωνία και στη νομοθεσία.

Ειδικά για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σχολίασε, ότι η εφαρμογή της στην πράξη, αν και ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας, απέχει από τις προτάσεις της Επιτροπής, μνημονεύοντας ταυτόχρονα την πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος για την κατάργηση ‘πράσινων’ ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Τόνισε την αναγκαιότητα, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση να μην περιορίζεται στις επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που είναι μόνο για λίγους, αλλά να βρεθεί διδακτικός χρόνος για όλους τους μαθητές, όπως βρίσκεται για τα υπόλοιπα μαθήματα. Η ΠΕ πρέπει να ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες, προσαρμοσμένη στην ηλικιακή ωριμότητα του μαθητή, με βιωματική μέθοδο στην προσχολική ηλικία και στο Δημοτικό και με συνδυασμό βιωματικής–θεωρητικής μεθόδου στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρότεινε, τέλος, και έγινε ομόφωνα αποδεκτό, να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από αντιπροσωπεία Βουλευτών - μελών της Επιτροπής.

Σχετικά με την παρέμβαση από πλευράς του ΚΚΕ, για την περικοπή λόγω του μνημονίου της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και την ενεργειακή φτώχεια, ο Γ.Δημαράς εξέφρασε την αντίθετη οπτική της Οικολογίας, λέγοντας, ότι η επιδότηση δεν θα πρέπει να γίνεται για ενθάρρυνση της κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά για ενεργειακή και κτηριακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας του Κορινθιακού και της επικείμενης ένταξης του Κόλπου στο δίκτυο Natura, ο βουλευτής ζήτησε να προστεθεί στο πόρισμα η πρόταση διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας για το θέμα των μεδουσών, τις συνθήκες υπερπολλαπλασιασμού τους και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, που απασχόλησε το φετινό καλοκαίρι πολύ έντονα τις τοπικές κοινωνίες και που θα εντείνεται στο μέλλον. Πρότεινε, επίσης, να ασχοληθεί περαιτέρω η Επιτροπή Περιβάλλοντος με την εποπτεία του κόλπου για την υπεραλίευση, την αυθαίρετη δόμηση και τα βοθρολύματα, από ανύπαρκτους ή υπολειτουργούντες βιολογικούς καθαρισμούς, με στόχο  την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των παράκτιων επιχειρήσεων.

Στην Επιτροπή συζητήθηκαν επιπλέον τα εξής θέματα: μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, την προστασία του γεωπεριβάλλοντος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το περιβάλλον και το πλαίσιο εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων.

 

 

Παρακολουθήστε τις παρεμβάσεις του Γιώργου Δημαρά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στους ακόλουθους συνδέσμους: 123