Ο Γ.Δημαράς για το σχέδιο προϋπολογισμού του έτους 2017

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ

Για το ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2017.

«Η πραγματικότητα σας εκδικείται»

 Ο εισηγητής της Ν.Δ. κ.Χατζηδάκης μας είπε στη χθεσινή ομιλία του ότι:

«Η πραγματικότητα σας εκδικείται» δηλαδή εκδικείται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζομένων. Για την πραγματικότητα θα μιλήσω τώρα.

Η σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας διαμορφώθηκε από τις παράλογες και καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο μεγαλύτερο βαθμό (στο 95%) για να κυριολεκτώ.

Ποιοι  διαμόρφωσαν λοιπόν την πραγματικότητα που δεν εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά  τους πολίτες και την πατρίδα; Έχουν αξία γι’αυτό τα αναφέρω.

Η πραγματικότητα που διαμορφώσατε εκδικείται το λαό,  τη σημερινή  νεολαία και τις επόμενες γενιές.

Η ΝΔ στα πεντέμισι χρόνια κυβέρνησης  Κώστα  Καραμανλή  διπλασίασε το Δημόσιο Χρέος,. Δηλαδή πρόσθεσε 120 δις στο χρέος του ΠΑΣΟΚ.

Δανειζόσασταν σαν τους κακούς νοικοκυραίους που δανείζονται χωρίς να σκέπτονται πως θα τα επιστρέψουν. Δανειζόσασταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βάζατε υποθήκη  την ίδια την πατρίδα. Υποθηκεύσατε  το  παρόν και το μέλλον των Ελλήνων (αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα).

Και τι έγιναν τα 120 δις που δανειστήκατε ως Ν.Δ;  Που πήγανε τόσα χρήματα;

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά, ακόμη χειρότερη είναι η καταστροφή  μέσω του τραπεζικού συστήματος.

 Οι διορισμένοι  Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ),   δεν άσκησαν καμία εποπτεία στις τράπεζες και επέτρεψαν στις Διοικήσεις των Τραπεζών να διαθέτουν τις οικονομίες των επενδυτών σε στημένες εταιρίες φαντάσματα. Τα χρήματα των καταθετών αλλά και  υποθήκες  από το μέλλον των Ελλήνων πήγαιναν σε κομπιναδόρους και οδηγούνταν σε φορολογικούς παραδείσους.  

Τα παραδείγματα των τραπεζών και των τραπεζιτών (Λαυρεντιάδης, Ψωμιάδης κ.α.), ΑΣΠΙΣ, PROTONBANK, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δείχνουν τα έργα και την πολιτική σας.

Η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν  κρατικές τράπεζες και οι διοικήσεις ελέγχονταν από  τον τότε δικομματισμό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.  Τις τράπεζες τις πτωχεύσατε.

Αυτή η πολιτική σας οδήγησε στην ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αύξηση του Δημόσιου Χρέους.

Αυτά που ανέφερα  και άλλα πολλά όπως  το πανηγύρι της διαπλοκής στα Δημόσια Έργα, στις προμήθειες, στις επιδοτήσεις, στα νοσοκομεία κ.λ.π.  διαμόρφωσαν τη σημερινή πραγματικότητα που εκδικείται τους έλληνες πολίτες (όχι το ΣΥΡΙΖΑ).

Η πολιτική σας διέλυσε την παραγωγική μηχανή της χώρας.

-Αποβιομηχάνισε τη χώρα

-Κατέστρεψε τους μικρομεσαίους επαγγελματίες αλλά και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

-Η κερδοσκοπία μέσω του χρηματιστηρίου μάζεψε τις οικονομίες των ευκολόπιστων ελλήνων και τις πήγε σε χέρια αετονύχηδων κομπιναδόρων. Η εποχή  του χρηματιστηρίου ΠΑΣΟΚ – Σημίτη υπήρξε η κορύφωση του εγκλήματος.

Αυτή τη διαμορφωμένη σκληρή πραγματικότητα έρχεται να διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση και γι’αυτό θα κριθεί στο τέλος και ενδιάμεσα της θητείας της.

Και είναι δύσκολη η διαχείριση της οδυνηρής πραγματικότητας, όποιος και εάν την διαχειριστεί.

Υπάρχουν  μεγάλα οικονομικά συμφέροντα  και κακομαθημένες κρατικοδίαιτες εταιρείες  που αντιμάχονται  την νέα  πολιτική  πραγματικότητα.

Υπάρχουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις των πολυεθνικών στην Ευρώπη που δεν θέλουν να επιτρέψουν την αμφισβήτηση της κατάστασης που έχουν διαμορφώσει.

Είμαστε ως χώρα και ως κυβέρνηση  υποχρεωμένοι «από ανάγκη» να κινηθούμε στις δεσμεύσεις των μνημονίων γιατί το αντίθετο θα έφερνε άμεση κατάρρευση,  δυστυχία και περισσότερη εξαθλίωση.

Μεταξύ άτακτης χρεοκοπίας και τακτικής συντεταγμένης προσαρμογής και ανάταξης, επιλέχτηκε από την πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση η δεύτερη λύση.

Τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση;

Παράλληλα με τη δύσκολη διαχείριση της κρίσης με τα αναγκαστικά μέτρα λιτότητας και μείωσης των εισοδημάτων των Ελλήνων να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο σταδιακής ανόρθωσης της χώρας.

Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής κάποιου σχεδίου ανόρθωσης της οικονομίας και σχεδίου ανάκτησης της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας χωρίς κάποιες  θυσίες, κυρίως  όσων έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Αυτά αποφεύγονται να λέγονται κυρίως από τη ΝΔ.

Χρειάζεται συνειδητή επιλογή γενναίων μεταρρυθμίσεων.

 

·      

Στη Δημόσια Διοίκηση που υπολειτουργεί.

·      

Στην Εκπαίδευση που πρέπει να  συνδυάζεται με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

·      

Στην εκτέλεση δημοσίων έργων και πρέπει να σημειώσουμε τον πολύ καλό νόμο που έφερε η κυβέρνηση για τις δημόσιες συμβάσεις,  που ψηφίσατε  και ως αντιπολίτευση.

·      

Με γενικό αναπροσανατολισμό των επενδύσεων στην παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών και ιδιαίτερα στην γεωργική παραγωγή.

Για παράδειγμα

Είναι γενική η εκτίμηση ότι η χώρα έχει ανάγκη να φτάσει σταδιακά σε διατροφική αυτάρκεια και θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα. 

Θα πρέπει να τεθεί ως εθνικός στόχος  ο διπλασιασμός της αγροτικής παραγωγής το πολύ σε μια δεκαετία.

Ο στόχος αυτός να ελέγχεται κάθε χρόνο και να  γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις με νέα   μέτρα εάν απαιτούνται.

Για το  στόχο αυτό θα  πρέπει να  γίνει   ένα γενικό σχέδιο  και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όλων των υπουργείων. Αγροτικής ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Παιδείας κ.α.

Εκπαίδευση των νέων αγροτών με δημιουργία ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ σε κάθε πρωτεύουσα νομού.

Έργα υποδομής για την αγροτική παραγωγή, μικρά φράγματα, αρδευτικά έργα κ.λ.π.

 

Τέτοιους προϋπολογισμούς ενταγμένους σε  σχέδιο ανάκτησης  της οικονομικής ανεξαρτησίας και οικοδόμησης βιώσιμης και δίκαιης οικονομίας χρειάζεται η πατρίδα, οι πολίτες και  ιδιαίτερα οι νέες γενιές.

 

Διεκδικώ ως εκφραστής της πολιτικής οικολογίας περισσότερη στροφή στη βιωσιμότητα και την αειφορία.

 

Για τα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Προβλέψεις για το 2017:

 

Πρωτογενές πλεόνασμα: 1,75%

Ανάπτυξη: 2,70%

Μείωση δαπανών: 78,8 εκατομμύρια

Αύξηση εσόδων: 2,513 δις (*που θα εισπραχθούν αν πληρώσουν όλοι όσοι κρύβουν εισοδήματα).

Εκτιμώ ότι οι προβλέψεις μπορούν να ικανοποιηθούν με προϋποθέσεις εγρήγορσης των Υπουργείων και των μηχανισμών αλλά και του απαιτούμενου ήπιου κλίματος στην πολιτική εντός και εκτός Κοινοβουλίου, από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση.

Η κριτική και η αυστηρή κριτική με επιχειρήματα είναι ωφέλιμη και αναγκαία.

Ο διαρκής ακήρυχτος πόλεμος κάνει κακό στην οικονομία και στη χώρα.