Χαιρετισμός Υφ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Δημαρά, στην ημερίδα με θέμα: «ΠΛΑΤΑΝΙ-ΚΑΣΤΑΝΙΑ, αντιμετωπίζοντας τις Απειλές»

Τρί, 27/11/2018
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργιος Δημαράς, συμμετείχε με χαιρετισμό του την Πέμπτη 22/11 στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Γενική Δ/νση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστήματων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα: «ΠΛΑΤΑΝΙ-ΚΑΣΤΑΝΙΑ,  αντιμετωπίζοντας τις Απειλές».
 
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφ. Περιβάλλοντος, Γιώργου Δημαρά:
 
Κυρίες και κύριοι
 
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να διαβεβαιώσω ότι το δικό μας έργο στο Υπουργείο, είναι να κάνουμε πράξη το δικό σας επιστημονικό έργο. Η προστασία και η αειφορική διαχείρισή των δασών είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβερνητικής πολιτικής. Η διαχείριση των δασών της Ελλάδας γίνεται με βάση την Αρχή της Αειφορίας που έχει στόχο την παραγωγή του μέγιστου κοινωνικού οφέλους, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις επόμενες γενιές.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των δασών από πυρκαγιές αλλά και από ασθένειες όπως αυτές που θα συζητήσουμε σήμερα, το έλκος του πλατάνου και την σφήκα της Καστανιάς. Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται κάτω από την απειλή των Κλιματικών Αλλαγών, που επηρεάζουν ποικιλότροπα τον πλανήτη αλλά και την χώρα μας με την αύξηση της συχνότητας της ανομβρίας, της ξηρασίας και των ψηλών θερμοκρασιών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν αρνητικά και τα δασικά οικοσυστήματα του τόπου μας.
Για αυτό τον λόγο το Υπουργείο έχει θέσει και υλοποιεί πολύ υψηλούς στόχους για τα δασικά οικοσυστήματα. Πέρα από τη χρήση των δασικών χαρτών ως εργαλείο ανάπτυξης, έργο που είναι υπό εξέλιξη και ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου στο 50% της χώρας, θέσαμε αειφορικούς όρους διαχείρισης για πρώτη φορά στις βοσκήσιμες γαίες και υλοποιούμε το σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό θα αναφερθώ πολύ επιγραμματικά στις ασθένειες που θα συζητηθούν σήμερα, αφού οι πλέον αρμόδιοι να μας ενημερώσουν σχετικά είναι οι επιστήμονες ομιλητές. Η ασθένεια του έλκους του Πλατάνου προκαλείται από τον μύκητα «Κερατοκύστης», είναι θανατηφόρος και μεταφέρθηκε πριν πολλά χρόνια και στην Ευρώπη Όπου και ανακαλύφθηκε το 1972. Στην Ελλάδα η ασθένεια βρέθηκε στην Μεσσηνία το 2003 και διαδόθηκε και στην υπόλοιπη χώρα.
Η σφήκα της Καστανιάς, αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας, έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχοντας σημαντικά αρνητική επίδραση σε καστανοδάση και καστανεώνες. Στην Ευρώπη, εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην χώρα μας, η παρουσία του εντόμου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Πιερία και έκτοτε έχει διαπιστωθεί σε σημαντικό αριθμό περιοχών (Χαλκιδική, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Αρκαδία και Σπάρτη).
 
Ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση του εντόμου αποτελεί η βιολογική καταπολέμηση που συνίσταται στην εισαγωγή, την εξαπόλυση και εγκατάσταση παρασιτοειδούς εντόμου ενδημικού της Κίνας,
 
Σε αυτή την κατεύθυνση, και με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχεδίασαν και υπέβαλαν προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα για τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου, το οποίο αναμένεται θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη βλαστική περίοδο. Να σημειώσω ότι στην Αρκαδία, ολοκληρώθηκε το σχέδιο καταπολέμησης του εντόμου μέσω της βιολογικής Αντιμετώπισης με πολύ καλά αποτελέσματα.
 
Θέλω να κλείσω τον χαιρετισμό μου υπενθυμίζοντας σας πως η κατάλληλη δασική πολιτική έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την εθνική κληρονομιά αλλά και την εθνική οικονομία και να δημιουργήσει έσοδα που να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ της χώρας μας.
Τέλος πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, είναι ο ίδιος ο τόπος μας, το περιβάλλον μας. Καθήκον τόσο το δικό μας όσο και το δικό σας είναι να το προστατεύουμε και να το αναδείξουμε έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να χαρούν αυτά που η φύση τόσο απλόχερα μας προσφέρει.
Περιμένουμε τα πορίσματα της ημερίδας για να αποτελέσουν τον οδηγό δράσης για την αντιμετώπιση των ασθενειών των πλατανιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εάν δεν δράσουμε σύντομα και μεθοδικά, όπως και για τις καστανιές.
 
Καλές εργασίες στην ημερίδα σας
 
Τέλος, ο Υφυπουργός στην δευτερολογία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να πάρει μεγάλη δημοσιότητα το θέμα, ιδιαίτερα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης και αν υπάρχει νομοθετικό ζήτημα να υπάρξει παρέμβαση, να δοθούν οδηγίες σε ΑΔΜΗΕ, Δήμους, Περιφέρειες και να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση και επέμβαση.