Η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον

Τετ, 11/01/2017

Στην αρχή της παρέμβασής του , ο Γιώργος Δημαράς έκανε έκκληση να σταματήσουν οι αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές από οδηγούς - αστυνομικούς στο γκαράζ της Βουλής

 

Στην ανάγκη αναβάθμισης τους συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς σε χθεσινή τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Υποχρεωτικός έλεγχος των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου και λοιπές διατάξεις».

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Γ. Δημαράς αναφέρθηκε σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό φαινόμενο που παρατηρείται στον υπόγειο χώρο στάθμευσης της Βουλής. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη βουλευτών και εκτελούν χρέη οδηγών, διατηρούν αναμμένες τις μηχανές των αυτοκινήτων επί πολλές ώρες προκειμένου να λειτουργεί ο κλιματισμός των οχημάτων για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι αλλά και για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ο χώρος να γεμίζει καυσαέρια και να επιβαρύνεται τόσο η οικονομία της χώρας με τη σπατάλη καυσίμων όσο και το περιβάλλον. 

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου,  επεσήμανε ότι οι έλεγχοι των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ανωνύμων εταιριών, έχουν εξαιρετική σημασία και η ορθή εφαρμογή τους υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Τόνισε επίσης την ανάγκη στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα της ελεύθερης αγοράς, να θέτουμε κανόνες και αυτοί να τηρούνται. Αναφέρθηκε επίσης σε φαινόμενα σκόπιμων  τεχνικών πτωχεύσεων Α.Ε. , της μείωσης των εμφανιζομένων κερδών ή της τεχνικής εμφάνισης των ζημιών ενώ αποκρύπτονται κέρδη.  Πρότεινε  να υιοθετήσουμε μεθόδους και καλές πρακτικές άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος ελέγχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Γ. Δημαράς υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών και βελτιώσεων στο σχέδιο νόμου, όπως η περίπτωση της παραγράφου 6 του άρθρου 21, τονίζοντας ότι  θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο κάθε μικρό ή μεγάλο δώρο καθώς και οποιαδήποτε συναλλαγή ή προσπάθεια συναλλαγής είτε από την πλευρά του ελεγχόμενου είτε από την πλευρά του ελέγχοντος φυσικού προσώπου ή εταιρίας.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του Γιώργου Δημαρά εδώ