ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Οι περιοχές Κοζάνης – Πτολεμαΐδας έχουν την εικόνα κακοποιημένου τοπίου, που άφησε πίσω η ΔΕΗ. Απαιτείται αποκατάσταση των ορυγμάτων- λιγνιτικών πεδίων και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Πέμ, 26/10/2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Οι περιοχές Κοζάνης – Πτολεμαΐδας έχουν την εικόνα κακοποιημένου τοπίου, που άφησε πίσω η ΔΕΗ.

 Απαιτείται  αποκατάσταση των ορυγμάτων-   λιγνιτικών πεδίων  και ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

  Η  Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στον ενεργειακό άξονα

της Δυτικής Μακεδονίας

 

Στην ανάγκη μιας γρήγορης και ομαλής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή αναφέρθηκε ο βουλευτής τουΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς συμμετέχοντας στην επίσκεψη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στη Δυτική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι συμμετέχοντες βουλευτές επισκέφθηκαν τον ενεργειακό άξονα της Δυτικής Μακεδονίας (Ανάργυροι – Ορυχείο Αμυνταίου – ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Πτολεμαΐδα V – Νότιο Πεδίο – ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου κ.ά.) καθώς και το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με φορείς και συλλογικότητες της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, ο οικολόγος Δήμαρχος της Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. 

 

Ο Γιώργος Δημαράς, με αφορμή την επίσκεψή του στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα προκειμένου να επιτευχθεί σταδιακά η πλήρης απεξάρτηση από το ορυκτό πριν τηνεξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων (υπολογίζεται 40 χρόνια)  και να διατηρηθούν  αποθέματα ως εφεδρείες σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών της χώρας σε ενέργεια. Τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή θα πρέπει να γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς και να συνοδεύονται με ταυτόχρονη αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, τουλάχιστον 170.000 στρέμματα έχουν απαλλοτριωθεί στην περιοχή. Από αυτά περίπου 130.000 στρέμματα έχουν σκαφτεί ενώ άμεσα ή έμμεσα έχουν αποκατασταθεί μόνο 40.000 περίπου στρέμματα. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου περιβαλλοντικής αποκατάστασης των πεδίων εξόρυξης, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης της αποκατάστασης, αλλά και ενός ειδικού ταμείου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, θέση που υποστήριξε και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης.

 

 

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας με τέτοιας έκτασης περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή, όπως η Δυτική Μακεδονία. Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ταχύτερη αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας,  την επένδυση σε νέες καλλιέργειες με επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, την αποκατάσταση των χωραφιών  και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα απαιτείται ένα συγκροτημένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής προκειμένου να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η απασχόληση με την ενίσχυση νέων εναλλακτικών παραγωγικών δραστηριοτήτων».